x
Bring Me The Horizon : Store Vega, København

Bring Me The Horizon , Store Vega, København

Bring Me The Horizon : Store Vega, København

Anmeldt af Keld Broksø | GAFFA

Først og fremmest: 10-4 til et dedikeret, overvejende ungt publikum, hvoraf hovedparten kunne lire de alt andet end mundrette tekster af. Forsanger i Bring Me The Horizon, Oliver Sykes, kunne flere gange nærmest tage sig en puster. Skal andre bands ikke misunde dette band for andet, så var dette publikum i København simpelthen fantastisk. For denne anmelder, som har oplevet stibevis af metal-koncerter, har jeg sjældent set noget lignende – andet end i Metallica- og Volbeat-segmentet.

Og well – der har Bring Me The Horizon da også spillet som supportband for Metallica på Reading og Leeds-festivalerne. Det er måske også derfor den form for kasser, som man kan putte Bring Me The Horizon i, hvis de endelig skal have en kategori trukket ned over hovedet.

Og det vil de nok betakke sig for.

Jeg har nemlig heller ikke til en metalkoncert oplevet lignende tvivlsom og ikke mindst gennemgående omgang med dubbing, backtrackprogramming og båndede overgange noget andet sted. Et konservativt udgangspunkt er, at det hører fandme heller ikke hjemme i svedig metal, som gør en dyd ud af at være levende musik for levende mennesker.

Nå, men det er altså også 2015, og noget er sket – selv på den scene.

Tænk, at det skulle komme gennem denne pen: Det virkede faktisk!

Bring Me The Horizon har været undervejs med dette ganske banebrydende arbejde længe. Det har ligefrem også været annonceret, at metal-drengene ændrer kurs på det femte og nye album fra i år, "That's The Spirit".

Fra de i starten spillede trashy metal med skrigende og skærende skrål begyndte Sheffield-gruppen at inkorporere elektroniske passager, skønsang fra båndet opera op til et nummer som "Shadow Moses" i aftes – og til noget, der lignede båndede orkester-mellemspil.

I aftes var det hele til at leve med, fordi Oliver Sykes og resten af bandet førte os frelst gennem eksperimenterne. Oliver Sykes har en af genrens mest spændende vokaler, fordi den ligger så præcist, at den driver bandet langt ud over kanten – og det er som bekendt der, hvor publikum findes.

I numre som "Can You Feel My Heart" (JA!!!) ligger der ligefrem sjæl. Vekselvirkningen mellem skønsang, skrig og growl fungerer bare i den dynamiske vekselvirkning.

Man kan afgjort finde flottere stemmer, men det er MÅDEN, som han bruger den på, der gør hele udslaget. Man suges ind og kan ikke lade være med at lytte efter.

I "Happy Song", "Throne" og "The House of Wolves" fik vi hele registret, der desuden demonstrerede det afgørende for koncertens udfald, at nok var der mere maskiner end tilladt i denne genre, men de tog ikke magten fra de mennesker, som stod bag det hele.

Bring Me The Horizon spillede i 2011 en sagnomspunden koncert på Roskilde-festivalen, og i 2013 var de i Amager Bio.

Vega i aftes viste, at Bring Me The Horizon med blot to danske koncerter har fået det føromtalte meget dedikerede publikum, men at det også var fuldt fortjent, kom helt ærligt lidt bag på denne anmelder.

Til gengæld er det britisk arrogance kun at spille godt en time – uagtet de to udmærkede supportbands, PVRIS + Beartooth, også skulle have spilletid. Det lader til at være en gængs uvane, deres sætlister på turnéerne taget i betragtning. Der er ellers laaang erfaring at trække på i bandet: De glimrende folk, Matt Kean på bas, guitaristen Lee Malia, trommeslageren Matt Nicholls – samt ikke mindst Oliver Sykes – har alle været med fra 2004. Til gengæld har Jordan Fish på keyboards og programmering kun været med siden 2012. Måske er der simpelthen foreløbig ikke mere spilletid i den stramme programmering? (Som i øvrigt også omfattede et afsindigt flot, elektronisk bagtæppe)

I det tilfælde skulle Bring Me The Horizon måske så skrue lidt ned for elektronikken og spille flere svedige metalnumre med den uimodståelige urkraft, som bandet lavede opvisning af gennem masser af passager, hvor de rent faktisk tog livtag med elektronikken.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA