x
Dissing & Las - Min mormors gebis: Musikhus Aarhus, Lille Sal, Aarhus

Dissing & Las - Min mormors gebis, Musikhus Aarhus, Lille Sal, Aarhus

Dissing & Las - Min mormors gebis: Musikhus Aarhus, Lille Sal, Aarhus

Anmeldt af Espen Strunk | GAFFA

Børnemusik har alle dage - og på godt og ondt - været en slags spejling af de voksnes populærmusik. I 1990'erne blev tidens eklatant rædselsfulde eurodance-toner afspejlet i letkøbte børnemusik-koncepter som Creamy og Smalltalk. I 70'erne og 80'erne - min barndom - slog tidens venstredrejede, socialrealistiske tone igennem i børnemusikken.

Og i dag skal børnemusik - hvis den skal være rigtig fremme i skoene - gerne byde på rap-, dancehall eller reggaetoner tilsat et børneunivers, hvor også selve sproget ofte er anglificeret. Indimellem kan man næsten få indtryk af, at genren har det værre end nogensinde.

Det er dog nok, trods alt, en overdrivelse. Og under alle omstændigheder er der glædelige undtagelser - hvilket (endelig) bringer os frem til dagens koncert i Musikhuset med folkekære Povl Dissings to sønner Jonas og Rasmus og den faste guitarist Las Nissen.

Bluesrock i børnehøjde
 
For trioen var i provinsen for at fremføre materialet fra albummet "Min mormors gebis" - deres fine, musikalske gestaltning af Jacob Martin Strids vanvittige, prisbelønnede børnebog af samme navn fra 2006.
 
Strid, som oprindeligt blev kendt for sin stribe på bagsiden af Dagbladet Politiken, har begået flere virkelig gode børnebøger - lad mig også nævne "Den utrolige historie om den kæmpestor pære," den lille "Rejsen til jorden" og endelig den herligt politisk ukorrekte "Mustafas kiosk," som bragte forfatteren og hans forlag i seriøs modvind i Sverige for et par år siden. 
 
"Min mormors gebis" og dens række af opfindsomt illustrerede og rablende rimede tekster forbliver dog formentlig tegnerens bedst kendte - og i Dissing/Nissen-trioens smagfulde, musikalske udgave bliver den minsandten også til noget af det bedste nyere børnemusik, denne anmelder mindes at have hørt i meget lang tid.
 
Således også live i Aarhus denne lørdag eftermiddag, hvor jeg havde medbragt min 5-årige for at opleve beskidte bluesrockere i børnehøjde som "Åge Emanuel Ordklog" og "Løve i bur" og skøre, skæve højdepunkter som "Grønlands is," "Godnatkattesang" og ikke mindst denne eftermiddags ekstranummer, "Den bedste drøm jeg har haft."
 
SvampeBob Dylan
 
Dagens musikalske program blev bundet sammen af gemytlig snak fra især de to Dissingbrødre - af og til ganske morsom for os forældre, også.
 
Men dagens sejr blev først og fremmest hentet hjem på den (desværre) sjældne kombination af god børnelekture og stærkt musikerskab, hvor der aldrig slækkedes på kvaliteten, fordi målgruppen nu engang er børn - og dermed for unge til at have en chance for at komme med indvendinger over den musikalske kvalitet. 
 
Med andre ord: I børnemusik ses det ofte, at de unge lyttere spises af med musikalsk bras. Omvendt denne hyggelige eftermiddag, hvor vi fik flere elektriske soli fra Las Nissen og musikalske nik til forbilledet Bob Dylan i navnlig "Raket-faster" og "Jeg gik amok."
 
Min medbragte knægts eneste anke var, at de skulle have undladt ekstranummeret og i øvrigt burde have inkluderet en sang fra SvampeBob Firkant. Men hans anmelder-far vil kalde eftermiddagens tre kvarter for eksemplarisk, i forhold til at tage vores afkom alvorligt - også på den musikalske front.   

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA