x
Andreas Haaning Christiansen: Hugland - filmen om Lars H.U.G.

Andreas Haaning Christiansen
Hugland - filmen om Lars H.U.G.

Andreas Haaning Christiansen: Hugland - filmen om Lars H.U.G.

GAFFA

Film / Rare Bird Production
Udgivelse D. 18.01.2016
Anmeldt af
Torben Holleufer

Intet mindre end fremragende! Med Hugland begår filmskaberen Andreas Haaning Christiansen en særdeles seværdig og memorabel dokumentar om Lars H.U.G.. Ligesom det er en fornøjelse at komme helt ind bagved hos manden, der - da han skal hyre den gamle punkkollega, guitarikonet Peter Peter, i telefonen præsenterer sig som Lars Hugtand. I filmen kommer vi helt tæt på en sammensat kunstner i færd med en fire år lang skabelsesproces og vi hopper på som fluen på væggen i studiet i løbet af det sidste år. Her er producer og keyboardspiller Povl Kristian i fokus, og det er en filmisk fornøjelse at lære denne ellers tilbagetrukne kunstner at kende.

Andreas Haaning Christiansen har tidligere begået spændende dokumentarfilm, blandt andet den glimrende Sleep Good - Rock Well om en turné med det finske kultorkester, 22-Pistepirkko, men med Hugland entrer instruktøren en helt ny sfære, for ikke bare lykkes han fint med at portrættere en pirrelig stjerne i moden alder, som tager sine ture for åbent tæppe, men han får også gennem kloge valg ned gennem Lars H.U.G.'s karriere vist hvorfor denne er så stor - særdeles spændende klip med alt fra Kliché og City Slang til solokarrieren.

Men det er først og fremmest i nutiden, i skabelsen af det seneste værk 10 Sekunders Stilhed, hvor meget er håndholdt, at vi kommer så smertefuldt fedt tæt på selve skabelsen. Ingen leflen her men den rene vare. Og vi ser hvor stor betydning produceren Povl Kristian får som lavmælt insisterende og uendelig tålmodig oversætter i en situation der sine steder ikke er helt ulig en løvetæmmers. Jeg kan rigtigt godt lide den håndholdte scene på bagsædet af en lille bil, hvor der er et kamera helt oppe i hovedet på Peter Peter, som ellers er skyheden selv. Eller den endelige forløsning, hvor vi er ved at komme ud af puppen til kunstudstilling og til de første koncerter med hele holdet.

En rejse hvor man hele tiden er fastholdt. Og en af de bedste dokumentarer over en dansk kunstner jeg nogensinde har set.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA