x
Den norske mørkemand Høyem beviste i en eminent tour de force, at han hører til blandt de ypperste stemmer i Skandinavien

Sivert Høyem, Lille Vega, København

Den norske mørkemand Høyem beviste i en eminent tour de force, at han hører til blandt de ypperste stemmer i Skandinavien

Anmeldt af Ole Rosenstand Svidt | GAFFA

Arkivfoto

Man følte så snart, man trådte ind i Lille Vegas dunkle belysning, at der var en forventningsfuld stemning blandt det hovedsageligt norske fremmødte publikum, som var en aldersmæssigt blandet forsamling.

Sivert Høyem er nemlig ikke en hr. hvem-som-helst i Norge, hvor han har høstet stor succes, da han i starten af 00’erne havde bragende succes med det dystre og mørke rockband Madrugada, som desværre måtte indstille karrieren i 2008 oven på guitaristen Robert Burås’ mystiske dødsfald. Efterfølgende gik han solo og det var sit femte album, ”Lioness”, at han lagde vejen forbi København med.

Høyems fortid i Madrugada fornægter sig ikke og er en fundamental ingrediens i hans rock-DNA; rent historisk, men også melodisk, tekstmæssigt og musikalsk, selvom hans nyeste album tegner en noget lysere og afdæmpet Sivert Høyem end set tidligere.

Det var dog ikke noget, der kendetegnede koncerten, som fra første akkord satte en eftertrykkelig streg under, at Høyem og hans dygtige band ikke var kommet for at spille en afslappet og stille koncert.

Det var med fuld volumen og alle stik sat i, at de tre første numre blev blæst ud over scenekanten, med en Høyem i sit rette element, klædt i sort og med scenen indhyllet i røg og en mørk og næsten gotisk baggrundsscenografi, hvor de fire bandmedlemmer med mørke silhuetter betjente hver deres instrument til perfektion.

Specielt ”Empty House” fik sparket koncerten i gang, og bandet og Høyem ramte hinanden perfekt. Hvis det var første gang, man så Høyem, fik man hurtigt fornemmelsen af, at her har vi en af Nordens største stemmer for fuld udblæsning og det blev yderligere cementeret for hvert nummer.

Med ”Lost at Sea” bevægede koncerten sig ind i en afdæmpet periode, som om Høyem syntes, at publikum skulle have lov til at puste lidt ud oven på den hæsblæsende start. Det blev starten på fem sange som på hver sin melodiske måde berørte melankoliens og den ubarmhjertige kærligheds skånselsløse og til tider håbefulde favn.

Madrugada-sangen ”What’s on Your Mind?”, som ellers er en udsøgt smuk sang, som stikker dybt i hjertet, måtte desværre kæmpe imod publikums pludselige højlydte snakken. Om det var fordi publikum så chancen til at få vendt første del af koncerten med sin sidemand, eller sangen simpelthen kedede dem (det nægter jeg at tro) ved jeg ikke, men resten af koncerten dedikerede publikum dog sin fulde opmærksom til musikken.

Den opbyggelige og eskalerende ”Into the Sea” byggede bro til en mere syret og endnu mørkere del af koncerten, hvor de fire sange, startende med ”V.O.I.D” og sluttende med ”Give it a Whirl”, førte publikum ind i en hypnotisk stemning hvor specielt ”Görlitzer Park” skilte sig ud, med sine hårdtslående trommer og Høyems mørke, messende stemme.

De to sidste sange vækkede publikum til live igen, da de begge var nogle mere letfordøjelige sange. Dog blev ”Majesty”, som normalt er en stille sjæler, spillet med et twist, da den denne aften blev en rutchebanetur, som blev indledt stille, men midtvejs eksploderede i et rockinferno og til sidst fandt sit normale leje igen – en fantastisk version.

Hvis ikke publikum var tilfredse på dette tidspunkt, var de i hvert fald selv ude om det, og hvis der skulle have været en enkelt tvivler, blev denne omvendt, da bandet trådte ind på scenen igen til ekstranumrene. De to Madrugada-sværvægtere ”Electric” og ”The Kids Are On High Street” fik publikumsbarometret til at sprænge rammerne for, hvordan en yderst vellykket koncert skal afsluttes på fornemmeste vis.

Sjældent har jeg oplevet en så sammensat sætliste, som drev publikum igennem alle aspekter af Sivert Høyems bagkatalog. Den bølgede igennem ren rock, stille stjælere og syret rock krydret med nye som gamle hits. Læg dertil, at bandet og Høyem udstrålede en sammentømret enhed, som fra starten fik deres energi til at forplante sig ud over scenekanten. De skabte en eminent og ægte rockkoncert, hvor Høyems stemme igen slog alle konkurrenter som Nordens bedste i sin genre. Det var en aften hvor ingen blev skuffet, og hvor Høyem og hans band udstrålede overskud og coolness, som jeg kun tror findes højt oppe i de norske skove.

Sivert Høyem spiller på VoxHall i Aarhus 5. maj

 

Sætliste:

”Lioness”

”Black & Gold”

”Empty House”

”Lost At Sea”

”What’s On Your Mind?”

”Where Is My Moon”

”Honey Bee”

”Prisoner Of The Road”

”Into The Sea”

”V.O.I.D.”

”The Boss Bossa Nova”

”Görlitzer Park”

”Give it a Whirl”

”Majesty”

”Sleepwalking Man”

 

Ekstra:

”Electric”

”The Kids Are On High Street”

”Moon Landing”

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA