x
Fyns stolte sønner tog den nedefra og op

Saybia, Tinderbox, Blå Scene

Fyns stolte sønner tog den nedefra og op

Anmeldt af Ole Rosenstand Svidt | GAFFA

Det er helt logisk, at Saybia er blevet sat til at åbne den anden Tinderbox Festival. Gruppen fra Nyborg er sammen med MØ blandt de mest succesfulde fynske navne siden … Rock Nalle?, og sidste efterår udgav de deres første album i otte år efter Søren Huss’ to meget stærke dansksprogede soloalbum. Et forholdsvis vellykket comeback, både kunstnerisk og salgsmæssigt, oven på de storsælgende to første album fra 2002 og 2004 og den knap så hitspækkede treer fra 2007.

Saybia lægger dog forholdsvis roligt fra land. ”Vi lander lige med den her flyder,” siger Søren Huss, og bandet sætter i gang med det titelløse skjulte bonusnummer fra deres andet album, ”These Are the Days”. En ti minutter lang sang med en flere minutter lang instrumentalintro og til gengæld intet omkvæd. Jeg husker tydeligt, første gang sangen blev præsenteret live. Det var som første og eneste ekstranummer på Roskilde Festival 2004 i Arena-teltet klokken to om natten, halvanden måned før Saybias andet album udkom, og hvor de lige havde spillet samme album i sin helhed fra start til slut. Alle i teltet havde formodentlig regnet med, at nu vendte bandet tilbage og spillede alle de hits, som de ikke havde spillet i timen forinden, men nej. Skuffelsen i teltet var tydelig, og sangen er heller ikke velegnet til at skyde gang i en fest denne varme torsdag eftermiddag, selvom det da er et fint nummer – det ville bare passe bedre til en sid-ned-koncert i en koncertsal som dem, Saybia holdt sidste efterår.

”Angel” fra 2007-albummet ”Eyes on the Highway” med Søren Huss på akustisk guitar er lidt bedre, og folk klapper pænt i takt efter en kort opfordring fra Huss. ”Black Hole” er første sang fra det nye album, og det bliver også taget pænt imod, inden Saybia smider et gammelt es med debutsinglen ”The Day After Tomorrow”. Folk synger begejstret med, men det kan dog ikke helt skjule, at Søren Huss har lidt svært ved at nå de højeste toner i sangen. Det bliver dog bedre på den følgende sang, titelnummeret fra ”No Sound from the Outside”, som Huss også præsenterer som en ”flyder” – altså en lang sang. Jeg går ud fra, han tænker i limousine-metaforer og ikke det, man skal bruge træk og slip for at slippe af med. Nummeret er da også en flot, vemodig sang med et elegant skift i tempo og intensitet undervejs, inden nummeret igen falder til ro med slutningen.

Den veloplagte Søren Huss takker gentagne publikum og beder dem hilse på deres islandske lydmand Árni og ønske ham tillykke med sit hjemlands succes til fodbold-EM. Umiddelbart efter får ”I Surrender” atter gang i fællessangen, nogenlunde samtidig med at solen bryder frem fra skyerne og sætter blus på det på flere måneder efterhånden pænt opvarmede publikum. Det er decideret lummert nu – måske et forvarsel om aftenens ildsprudlende Rammstein-show.

”Spil noget med Slayer!” råber en koncertgænger (det er der nogle, der stadig synes er sjovt), og det får vedkommende selvfølgelig ikke, men faktisk spiller Saybia herefter dagens mest rockede sang, den nye ”It’s About Time”. En behagelig afveksling fra den langsommere melankoli, også selvom det er i sidstnævnte kategori, at bandet har sin styrke.

Kæmpehittet ”The Second You Sleep” fra debutalbummet får atter folk til at lufte struberne, men heldigvis ikke mere, at man godt kan høre, at Søren Huss nu synger ubesværet også i det høje leje. Måske havde han bare en tudse i halsen før?

Saybia slutter med to sange fra deres andet album, ”Bend the Rules” og den nu passende betitlede ”Brillant Sky”, der igen får gang i fællesklap. Søren Huss takker atter publikum og roser Fyn for at have fået gang i en stor musikfestival igen efter mere end ti års pause oven på Midtfyns Festivals kollaps kort før festivalen i 2004. En arbejdssejr fra bandet, der begyndte lidt tøvende, men efterhånden fik den suttet op fra slap, som det så poetisk hedder med Suspekts ord, eller nedefra og op, for at omvende en albumtitel med Søren Huss solo. Det er rart at have dem tilbage – både på og uden for Fyn.

 

Sætliste:

Untitled

Angel

Black Hole

The Day After Tomorrow

No Sound from the Outside

Airplanes and Submarines

Eyes on the Highway

On Her Behalf

I Surrender

It’s About Time

I’m Still Waiting

The Second You Sleep

Bend the Rules

Brillant Sky

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA