x
Balkan-fest for alle – undtagen Inger Støjberg

Dubioza Kolektiv, Smukfest, Stjernescenen

Balkan-fest for alle – undtagen Inger Støjberg

Anmeldt af Ole Rosenstand Svidt | GAFFA

Antallet af internationale navne på Smukfest er overskueligt, og blandt dem finder vi bosniske Dubioza Kolektiv. Ikke ligefrem et superkendt navn på disse kanter, ikke endnu da (de spillede dog også på årets Nibe Festival), og der er kun mødt få hundrede personer op til koncerten på Smukfests nye, velfungerende Stjernescene onsdag klokken 18.30. Bandet yder til gengæld meget for at komme publikum i møde. Først gør de via gæstekonferencier Jøden opmærksom på, at Inger Støjberg ikke er velkommen til koncerten, og at man meget gerne må ryge marihuana. Så ved man ligesom, hvor de står politisk. Dernæst bliver publikum meget omhyggeligt instrueret i at juble, og det gør vi så, mens bandet går på scenen.

Dubioza Kolektiv består af i alt syv personer, alle klædt i sort og gult fodboldtøj, der matcher logoet på bagtæppet, hvor man også kan læse ordene ”Welcome to the wild, wild east.” Farverne er de samme som på Gogol Bordellos 11 år gamle gennembrudsalbum ”Gypsy Punks”, og der er helt klart fællestræk mellem de to bands, om end Dubioza Kolektiv er mere ska- og reggaepåvirkede og elektroniske. Gruppens T-shirts reklamer i øvrigt for den svenske, uautoriserede fildelingstjeneste The Pirate Bay. Endnu et klart statement – Dubioza Kolektiv er gennemført anti-kapitalistiske.

Så går musikken i gang, og der er fart på. Det er med bandets egne ord ”folk’n’roll”, en blanding af Balkan-folkemusik, rock, punk, ska, reggae og en smule dubstep, og den bliver udført af to højenergiske sangere samt guitar, bas, trommer, dj og ikke mindst en altsaxofon, der er ansvarlig for mange af melodlinjerne. Gruppen får hurtigt sat gang i dansegulvet foran scenen, og det er da også svært at stå stille til de hårdtpumpede rytmer fra det velspillende orkester.

Teksterne er på både bosnisk og engelsk, og også her står de politiske budskaber i kø. Eksempelvis ”USA”, der først hylder, siden kritiserer Guds eget land, og ”Euro Song”, der angriber en række navngivne nuværende og europæiske politiske ledere, fra Merkel til Sarkozy samt Europaparlamentet. De spydige ord lader dog til at gå hen over hovedet på de fleste tilhørere, og er Dubiozas to sangere Almir Hasanbegović og Adis Zvekić, der synger på skift eller i kor i de enkelte sange, veloplagte og har tilpas rå stemmer, er deres tekstudtale ikke supertydelig. ”Marijuana”-sangen bliver også afviklet uden yderligere sceneopfordringer til at ryge Peter Belli-tobakken. Eneste tilløb til en politisk udtalelse under koncerten er, da bandet vifter med et flag for The Pirate Bay under ”Free.mp3”, hvor omkvædet da også går klart igennem: ”Our music is for free / You can download mp3”. Der er ingen store stygge pladeselskaber, der skal tjene på gruppens musik.

En af sangerne påpeger undervejs, at det er mærkeligt, at der står flere personer foran burgerboden end vodkabaren, og det er tydeligt, at Dubioza Kolektiv er klar på at holde fest for et publikum, der er blevet en smule større end ved koncertstart uden dog at være prangende. På et tidspunkt viser det politiske orkester sig dog fra en lettere kønspolitisk ukorrekt side, da de spørger publikum om, hvad ”pussy” hedder på dansk. Det får nogle herrer til at råbe ”fisse, fisse, fisse” meget entusiastisk. Senere inviterer de nogle kvinder op på scenen ”for at lære os, hvordan danskerne danser”, og det får førnævnte publikummer til at råbe … ja, gæt selv hvad. Så er der hverdagssexisme – om bandet selv opdager, hvad de ufrivilligt har igangsat, står dog ikke klart for mig.

Ellers viser Dubioza Kolektiv sig fra en imødekommende og inkluderende side, med masser af opfordringer til fællessang og -klap. På et tidspunkt beder de alle publikummer til at give hinanden et knus og danse sammen, og det bliver imødekommet, dog kun for et øjeblik. Humøret er højt både på scenen og foran den, og det er let at holde af gruppens melodiske og konstant dansevenlige musik. I længden bliver numrene dog en kende ensformige, fordi tempoet næsten konstant er meget højt. I korte passager går de ned i hastighed i reggae-inspirerede introer og mellemspil, en enkelt gang får vi sågar et break med lidt dubstep-wobble-bas, men efter få takter er vi tilbage i femte gear, og det bliver efterhånden en smule forudsigeligt. Der er dog ingen tvivl om, at de kalorier, publikum indtager via ølboderne, hurtigt bliver brændt af på dansegulvet.

Med en fortolkning af Fatboy Slims ”Rockafeller Skank” og en udførlig bandpræsentation siger Dubioza Kolektiv tak for i dag, og det har trods de småmonotone musikalske tendenser været en helt igennem festlig omgang. Dubioza Kolektiv har masser af potentiale til et internationalt gennembrud, og de kan sagtens sætte gang i nye bevægelser i Balkan-bølgen, som synes at have været forholdsvis rolig i de senere år, i hvert fald på disse kanter. Og husk så at downloade deres seneste album på Dubioza.org.

 

Sætliste:

Voila BiH

USA

One More Time

Tranzicija

Euro Song

Free.mp3

Firma Illegal

Marijuana

Boom!

Kazu

Red Carpet

Hay Libertad

No Escape (from Balkan)

Balkan Funk

Rockefeller Skank (Fatboy Slim-cover)

 

 

 

 

 

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA