x
Ache: Pictures From Cyclus 7

Ache
Pictures From Cyclus 7

Tilbage til de glade prog-dage

GAFFA

Album / Sony Music
Udgivelse D. 10.08.2016
Anmeldt af
Torben Holleufer

Vi valfartede til Amager Bio i 1976, da rygtet gik: fede Ache var blevet gendannet.

Udvidet med Stig & Steen (Kreutzfeldt og Toft Andersen. Red.) – der havde lavet to album, vi havde hørt en masse – tegnede det lovende. Og koncerten var da også memorabel, ikke mindst fordi der var gået frasagn om bandet, og de spillede ting fra de første to fede album, De Homine Urbano og Green Man. Anderledes var det dog med de to plader, der fulgte efter gendannelsen, hvor bandet også var med på Christiania-pladen. Dette er den første udgivelse af de to.

Stig Kreutzfeldt synger ret affekteret med hilsen til Jon Anderson fra Yes eller måske David Byron fra Uriah Heep. På en plade, hvor vi veksler mellem det fine melodiøse og det vel svulstige. Og hvor man aldrig helt forstår, hvorfor det er nødvendigt med en genudgivelse her 40 år senere. Bevares, der bliver lagt kor af bl.a. trommeslager Johan Lei Gelletts far, Johnnie Gellett, og guitarvirtuosen Finn Olafsson får affyret mange finurligheder, som peger frem mod den tid, der er fulgt efter. Ligesom komponisten og organisten Peter Melin lægger til og skaber den typiske brusende lyd.

Det bliver faktisk først for alvor fedt og får nerve, da vi forlader den syvende cyklus og frem mod pladens slutning får det bedste nummer i form af den flotte, men også tidstypiske Expectation. Her er der især en dragende rejse i form af et fedt mellemstykke, der bygger op til en fornem Olafsson-solo, og det understreges, hvorfor Ache i internationale prog-kredse har en vis status som værende blandt pionererne.

Men noget stort værk er det ikke, desværre, og nok mest henvendt til nørder med hang til 1970'erne.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA