Agnes Obel: Citizen Of Glass

Agnes Obel
Citizen Of Glass

Tidens glasklare genskær

GAFFA

CD / Play It Again Sam
Udgivelse D. 21.10.2016
Anmeldt af
Rosa Louise Stilgren

Agnes Obel reflekterer over menneskets gennemsigtighed i den digitale tidsalder på sit seneste album. Det vendes, drejes og vægtes i et minimalt lydunivers, der er båret af den luftige fortælling om generationens glashud. Historien bliver fortalt gennem fængslende lydeffekter, der bugter sig gennem det gysende kolde og varmblodige. 

På Familiar bliver der eksperimenteret med vokalens pitch, som bevæger sig fra krystalklar falset til en næsten anstrengt manderøst, der forvandler sangerindens stemme til et elastisk og bedragerisk materiale. På den ene side organisk og naturtro, på den anden side syntetisk og manipulerende. 

Det er et helstøbt album, der slår rødder i sin egen tematik og folder sine grene ud i lydlandskabet uden at forråde grundstemningen, der er svalende, minimalistisk og klassisk baseret. Det er samtidig en udgivelse, der, hvis man skal indkassere det fulde udbytte, kræver koncentration. Det giver en fornemmelse af, at ingen af sangene kan isolere sig fra helheden. 

Det er fint og afbalanceret, når sangerinden synger i munden på sig selv, som havde hun flere tunger at synge med, på Golden Green. Sangen er bygget op om subtile rytmer, der ligger rislende under overlaget af xylofonklange og renskurede korstemmer. Med klaverets lette, legende tangentslag på Citizen Of Glass er glas-analogien særligt hørbar. 

Obel har skabt et konceptalbum, der indeholder dragende refleksioner om vores digitale virkelighed, og som bare i sin konstruktion af klassisk instrumentering og digitaliserede effekter giver et genskær af tiden, som forsøget på at bevare sin ugennemsigtige kødelighed i hverdagens glasbur. Det er selvfølgelig op til fortolkning, og netop derfor står albummet stærkt.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA