x
Teknikken stjal hjemmebanesejr

Saga, Amager Bio, København

Teknikken stjal hjemmebanesejr

Anmeldt af Rasmus Heide | GAFFA

Canadiske Saga siger man ikke sgu til i Amager Bio. Torsdag aften stod de endnu engang klar foran en udsolgt sal på Amagerbro, og endnu engang fik de den vanlige varme københavnervelkomst, som har levet i små 40 år.

Bandet går på scenen med et af deres ældste numre, det forholdsvis sjældent spillede “Will It Be You?” fra debutalbummet “Saga” (1978). Og de er varme. Turnéen er et par uger gammel, og de fleste af aftenens numre viser sig at sidde lige i skabet.

Dårlig lyd
Men det gør måske også lydmanden. Sidder i et skab altså. Mange steder er balancen imellem instrumenterne helt gal, og f.eks. ligger flere af Jim Gilmours keyboardsoli uden for hørevidde. Og flere gange må bandmedlemmerne selv stå og rode med kabler og mikrofonstativer, der driller. Alt sammen efterlader det et urutineret helhedsindtryk af det gamle orkester, der ellers altid har enhver detalje på plads.

Forsanger Michael Sadler koketterer som så ofte før med både de mest populære sangtitler og sit eget basspil. Han styrer Bioen som sin egen dagligstue, og hans stemme er imponerende fast i mælet. Ikke én tone falder ved siden af.

xKeys helt frem på scenen
Det samme gælder guitarist Ian Crichton. Sammen med Jim Gilmour på keyboards udgør de Sagas instrumentale forgrund, og de ekvilibrerer sig igennem de komplekse figurer og løb, der udgør kernen i Sagas pompøse musik.

Saga har 16-17 keyboards med på scenen, men de fleste er såkaldte xKeys, der fylder omtrent som et tastatur til en stationær computer, og Jim Gilmour tager flere gange et trådløst xKey med frem til scenekanten for at brillere sammen med Ian Crichton.

Trommeslager Mike Thorne er Sagas benjamin, men er ikke smidt bag af nogen vogn. Hans solo er både teknisk overbevisende og underholdende, og som trommesættet står med siden til publikum, er der frit udsyn til hans solide arbejde.

Bassist Jim Crichton har i mange år også været in-house producer på bandets albums og en af dets mest flittige komponister. Han leverer i aften en fin, men ikke altid farveægte præstation på henholdsvis firestrenget bas og bas-synth.

“Time’s Up” kommer fra start plaget af tonalt falskmøntneri. Det skurrer og er ikke hverdagskost hos de emsige canadiere, som da også hurtigt får den reddet hjem.

Hæse halse
Vi får flere hengemte gamle klassikere, der ikke kommer så tit ud, og selv om nogle af dem forekommer en smule usikre på benene, så er det stadig en fryd at opleve f.eks. “Give ‘Em the Money”, “Help Me Out” og “What’s It Gonna Be?” fra bandets første albums.

Men er det nok? Publikum virker ikke ovenud begejstrede, så måske kunne Saga lige så fint have valgt numre fra deres i øvrigt lange repertoire efter 1983. Herfra får vi kun tre numre, hvor især “Go with the Flow” fra deres 2014-album “Sagacity” pirrer trangen til toilet og/eller flere fadøl. 

I det hele taget slingrer koncerten imellem fæle skønhedsfejl og sublim storhed. Humør og spilleglæde fejler ikke noget, og de sikre træffere kommer alle sammen; “On the Loose”, “Wind Him Up”, “Don’t Be Late”, og bandets måske mest majestætiske, “Humble Stance” og “Careful Where You Step”.

Det københavnske Saga-kor skråler halsene hæse på “You’re Not Alone”, “Time’s Up” og “The Flyer, og hen imod koncertens slutning går tingene endelig op i en højere enhed.

I 2017 kan Saga fejre 40 års jubilæum, fortæller Michael Sadler, men invitationen til den store fest lader vente på sig. I hvert fald virker det københavnske publikum til at være klar på mere Saga, og hvem ved om resten af Danmark igen får bandet på besøg.

THE MIDLANDS *****

Opvarmningen stod fynske Midlands for, og de lød superskarpe og opsatte. Med en medrivende energi og en knivskarp lyd, hvor alt sad lige hvor det skulle, gav de Bioen en god halv times iørefaldende og kompetent poprock med en endda meget engageret saxofon som bonusfeature.

Får man tjansen foran et udsolgt Amager Bio, så er det god stil at tage alle sine bedste kvaliteter med, og sådan lød Midlands. En dejlig tæt rytmegruppe bar det sammenspillede orkester solidt fremad, og forsangeren holdt os godt i hånden hele vejen. Tak for det og kom snart tilbage.

SAGAs sætliste

Will It Be You?
On the Loose
You're Not Alone
Give 'Em the Money
Someone Should
Keep It Reel
Time's Up
Help Me Out
Go With the Flow
Wind Him Up
Trommesolo
Don't Be Late
How Long
What's It Gonna Be?
Scratching the Surface
Humble Stance
Careful Where You Step
Book of Lies
The Flyer

SAGA

Michael Sadler - vokals, keyboards, bas
Ian Crichton - guitar
Jim Gilmour - keyboards, vokal
Jim Crichton - bas, keyboards
Mike Thorne - trommer, vokal


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA