x

Rambuk
Koks I Kolonihaven

Rambuk-debut

GAFFA

Vinyl + download / 1st Time Records
Udgivelse D. 02.09.2016
Anmeldt af
Henrik Bæk

Rambuk består af fem garvede musikere, der for de flestes vedkommende har deres rødder i det hedengangne odenseanske reggae-band Ramgoats. Navneskiftet opstod i forbindelse med, at gruppen gik fra at skrive og synge på engelsk til dansk for nogle år siden, men det til trods er det først nu, at bandet med albummet Koks I Kolonihaven debuterer under navnet Rambuk. I gennem årene har bandets musikalske udgangspunkt hovedsageligt været reggae i forskellige afskygninger, men debutalbummet er dog ikke ren reggae, selvom de på albummet vælger at kalde det for dansk-chop, hvor ordet chop stammer fra reggaemusikken og markerer rytmeguitarens betoning på andet og fjerde taktslag.

Albummet er umiddelbart svært at kategorisere, da det er en hybrid af forskellige stilarter, hvor både roots reggae, ska, rock, rhythm og blues presser sig på. Især forsanger Ole Friis bidrager til at bringe både blues og rock ind i lydbilledet, hvilket især kommer til udtryk på numre som Planeten og Ingen Siger Noget. Medlemmerne i Rambuk har selv skrevet albummets 11 skæringer med enkelte afstikkere til Kim Larsen/Franz Beckerlees Hvorfor er der aldrig nogen der tør ta’ en chance og Thøger Olesen/Bjarne Cæsar Rasmussens Storkespringvandet og fremføres alle på dansk.

Tekstmæssigt omhandler numrene flere af tidens problemer såsom Blå Blink, der beskriver den uro, de stigende antal drab i bandemiljøet fører med sig i befolkningen og Sikke En Nar, der afspejler misbrugsproblematikker. Flere af numrene har tillige klare politiske undertoner ligesom kunstneren Tony Grigorious i et grafisk satireunivers har skabt coveret til albummet, der blandt andet portrætterer Lars Løkke Rasmussen og flere andre politikere foran et lille kolonihavehus, hvor alt tilsyneladende ikke er, som det burde være. Albummet er skrevet, indspillet og mikset i Nougathulen 5000 C af bandet selv og masteret hos ET Mastering i Aarhus.

Albummet fås både i en digital og en vinyl udgave, og sidstnævnte kan købes hos www.recordpusher.com


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA