x
Blinkende jackpot til Europe

Europe, Copenhell, Helviti

Blinkende jackpot til Europe

Anmeldt af Keld Broksø | GAFFA

Med åbnings- og titelnummeret ”War of Kings” fra seneste album (2015) lå der et forvarsel til Copenhell om, at det her var hverken puddelhårrock fra 80'erne – eller den bløde mellemvare fra et afdanket band med fremtiden bag sig.

Europe har jeg ganske enkelt ikke set i lignende topform nogensinde.

Stødene lå hårdt og lige i mellemgulvet fra et tungt beat, der inden for det første kvarter fik et nittebesat eksemplar af en festivaldeltager bag mig til at skrige på ”10 stjerner!”

Den slags har vi altså ikke på GAFFA, men som det fremgår af både oven- og nedenstående, kom vi hurtigt op, hvor en jackpot blinker.

”Hole in My Pocket” er et af mine yndlingsnumre med svenske Europe fra Upplands Väsby, og det kom på som nummer 2 i en forrygende version, hvor Joey Tempests store register i stemmen vekslede fra det helt dybe til det skingre høje. Copenhell fik en af rockens helt store stemmer – og efter min mening på højden af sin karriere (og vi taler først om det uundgåelige nummer senere!)

Europe havde helt klart indrettet sit tidsmæssigt begrænsede show på det hardcore Copenhell-publikum, så klæberhittet ”Carrie” var forsvundet fra den sætliste, der har været i brug ved de seneste koncerter rundt i verden. Til gengæld var ”The Beast” kommet med.

Der blev sparket til fuzzpedaler hos guitarist John Norum, som i løbet af sættet overbeviste publikum om, at overlegen teknik kan forenes med både det rå og melodiske uden at lave tom show off.

Og ja, nu kommer det:

Europe blev som bekendt verdensberømt i 1986 med deres uundgåelige ”The Final Countdown”, der solgte tre millioner albums i USA og 15 millioner globalt. Et eller andet sted havde jeg frygtet den på Copenhell fordi det enkle keyboard-tema nærmer sig en kliche af en popsang – om end pimpet op.

Men hvad skete der?

Gennem en hel koncert havde Europe sat gang i den mest gigantiske fest foran, således at alt var tilladt – og om nødvendigt – tilgivet. Der blev skrålet med og hoppet op og ned som en hyldest til et band, der bestemt ikke er gået i stå her efter 10 albums og ét enkelt hit, der blev mainstream.

Jeg selv så dem også i Amager Bio i 2015, hvor jeg kvitterede med fem stjerner. Europe er bare utroligt nok blevet den tand bedre, og det giver ikke andre muligheder end at levere en blinkende jackpot til Europe på seks stjerner.

 

Sætliste:

War of Kings

Hole in My Pocket

Rock the Night

Scream of Anger

Last Look at Eden

Firebox

Sign of the Times

Ready or Not

Nothin' to Ya

The Beast

Superstitious

The Final Countdown

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA