x
The Shins: Heartworms

The Shins
Heartworms

I grænselandet mellem melankoli og positivitet

GAFFA

Album / Columbia
Udgivelse D. 10.03.2017
Anmeldt af
Simon Yüksel Nielsen

Der er sket meget med The Shins, siden James Mercer startede bandet som et sideprojekt i 1996. Igennem årene har The Shins oplevet forskellige konstellationer og nærmest revolutioneret indie-begrebet, men én ting har altid været den samme. James Mercer har altid været omdrejningspunktet i samspillet mellem skæve melodier og den bløde vokal. Hos mig har debutalbummet Oh, Inverted World og Wincing The Night Away en særlig plads, og personligt mener jeg, at The Shins ikke helt har formået at genskabe helt samme effekt på sine senere udgivelser. Men på Heartworms skabes elementer af den magi, som The Shins har spredt ud over indie-landet. Lydfladerne er blevet dybere og mere nuancerede, og det hele er sådan set også blevet en smule mere underligt, som åbningsnummeret Name For You øjeblikkeligt fortæller lytteren.

Folk med en kærlighed for tv-serien Scrubs, et man-crush på skuespilleren Zach Braff og en kultdyrkelse af filmen Garden State har længe været bekendt med The Shins. De er bekendte med følelsen, når Natalie Portman kigger dybt og genert i øjnene på filmens hovedperson, imens The Shins kører i baggrunden. Det er den romantiske magi, som Heartworms momentvis formår at komme omkring, og hvor nummeret So Now What er et pragteksemplar. Kombinationen af James Mercers bløde vokal, den drømmende guitar og det dragende backingkor gør nummeret til albummets absolut skarpeste skæring. Men Heartworms er ikke udelukkende udgjort af enkelte ørehængere, da albummet i sin helhed står stærkt med The Shins øvrige udgivelser. Under Dead Alive vendes der tilbage til den gamle formel tilsat eksperimenterende og psykedeliske synths, som er med til at gøre albummet mere varieret, end det ellers ofte er tilfældet med James Mercer.

James Mercer befinder sig lyrisk i grænselandet mellem melankoliens dybe favntag og positivitetens solstråler, imens resten af The Shins balancerer sit musikalske udtryk på dybsindige temaer. Det er lige så storslået, som det er underspillet, og sådan har det egentlig altid været. Men James Mercer er blevet ældre og tilsyneladende mere eftertænksom. Ungdommens naive tanker om kærlighed bliver igennem Heartworms sat imod det melankolske håb om det, der aldrig kan blive genskabt.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA