x
Marie Key turde og trådte ud af sin comfort zone

Marie Key, Train, Aarhus (turnéstart)

Marie Key turde og trådte ud af sin comfort zone

Anmeldt af Josephine Andersen | GAFFA

Der har været meget stille omkring danske Marie Key i de sidste to år. I juni udgav hun to numre, men på denne småkolde og regnvåde lørdag aften i oktober havde den krølhårede sangerinde selv fundet vejen tilbage ind i det musikalske rampelys med den første af sine i alt fem efterårskoncerter.

Noget tyder på, at den danske sangerinde har været savnet, mens hun har været væk. I hvert fald havde de mest hårdføre fans valgt at trodse det dårlige vejr og stille sig i kø foran spillestedet, længe før dørene åbnede klokken 20.00.

Keys tredje soloalbum Tænker du vi danser fra 2015, lægger, til trods for den melankolske undertone, op til et mere festligt og publikumsvenligt arrangement end de første plader, og efter at have fået en smagsprøve på det kommende materiale, kan jeg blot konstatere, at hun fortsætter i det lidt mere upbeat og til tider klubbede univers.

Folkelig melankoli

Seks mand høj troppede de op. Guitar, trommer, keys, kor, synthbas og Key selv i front bevæbnet med en mikrofon. Der skal noget til at spille et lørdagsstemt publikum op, og selvom der var skruet godt op for volumen, måtte de alligevel kæmpe lidt med lyden fra nabolokalet, der havde valgt at smække ”Love is in the Air” på anlægget. Der blev dog hurtigt fundet et passende lydniveau – på begge sider af væggen.

Marie Key har bevæget sig en del i det melankolske musikunivers, men i de senere år er hun blevet skarpere til at gøre den melankolske lyd mere folkelig ved at blande musikken med ekstra lydlige finurligheder og krydrer med personlige anekdoter.

Som historien om en 9-årige Marie, der skulle sove ved sin veninde, Helle, og ikke kunne falde i søvn, men i stedet lå og lyttede til den sagte lyd fra clockradioen, da tonerne fra ”Det er mig der står herude og banker på” pludselig strømmede ud. Egentlig skulle anekdoten føre til en forklaring på, hvor inspirationen til det nye nummer ”80’er-melodi” stammede fra, men her måtte Marie Key hurtigt sande, at man altså ikke nævner Thomas Helmig til en koncert i Aarhus, uden at publikum går amok.

”80’er-melodi” blev efterfulgt af et mindre break med to sange hvor sangerinden selv fangede en guitar og spillede først ”Skagen”, der er en fin lille hyldest til Far Key, og derefter ”Let som en fjer”.

Mere lørdagsfest, mindre søndagsblues

Marie Keys bagkatalog byder på mange fine og melodiøse popsange, men det er sjældent dem, der brager ud af højtalerne, når man kommer i byen en fredag aften. Det kan dog være, vi skal til at ændre den opfattelse, for som nævnt tidligere bevæger Marie Key sig ud, hvor isen begynder at knage under fødderne.

Først fik vi en lidt mere uptempo version af megahittet ”Uden forsvar”, inden vi blev præsenteret for tredje kapitel i Keys musikalske fortolkning af samfundets tilstand. Hvor der er ført en klar rød tråd igennem første og andet kapitel (”Mere snak, mindre musik” og ”Landet”) skal man lede lidt for at finde linket til tredje afsnit, der har fået titlen ”Korn”, men når man har den, så åbner der sig et hiphopinspireret nummer, der både rummer skattesag, 1864 og masser af AutoTune.

Det var utroligt forfriskende at opleve en kunstner med mod nok til at bevæge sig væk fra den sikre comfort zone og udforske helt andre genrer. Jeg siger ikke, at Marie Key er den nye Kesi, og hun skal nok ikke satse hele pensionen på at blive rapper, men det klædte hendes karakteristisk lyse stemme at flytte ind i et lidt mere dysteret og knapt så poleret univers.

Efter knap halvanden time nåede koncerten sin ende med seneste single ”Regn”, der udkom dagen før koncerten. Det nye track er en ganske glimrende produktion, der er hurtig at afkode og nem at nynne med på fra første lyt, og det satte et fint punktum for aftenens koncert.

Den blev dog hurtigt efterfulgt af de obligatoriske to ekstranumre, der for min skyld sagtens kunne have været inkorporeret tidligere i sættet, så vi i stedet havde sluttet helt rent med lyden af ”Regn”.

Overordnet set leverede Marie Key en solid præstation, hvor særligt de nye og kommende numre spiffede koncerten gevaldigt op, så der er helt bestemt noget at se frem til, når fjerde album kommer i 2018.

Se Marie Keys turnéplan på GAFFA.dk/live

 

Sætliste:

Bruge dig

Uopnåelig

Fatter det nu

Giganter

Aftalt spil

På farten

80’er-melodi

Skagen

Let som en fjer

Uden forsvar

Stå op

Korn

Hjerte der banker

Dans/Det vi sagde

Regn

Ekstranumre:

De her dage

Landet


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA