x
Med rocken i kroppen

Thåström, Store Vega, København

Med rocken i kroppen

Anmeldt af Steen Fabrin Michelsen | GAFFA

Han bor vist i både Malmö og Stockholm, fortæller den unge, kønne, svenske pige med det hennafarvede hår og de tatoverede hænder mig. Jeg har spurgt hende, om Thåstrøm bor i Sverige i disse år.

Det kan nemlig være svært at finde oplysninger om det svenske rockikon. Han er kendt som en meget privat person, der sjældent giver interviews, og efter han opnåede enorm popularitet som forsanger i punkpionererne Ebba Grön og senere det venstreorienterede rockband Imperiet, forlod han Sverige for at kunne gå i fred på gaden og for at få nye impulser i sit kunstneriske virke.

Han har således boet i både Amsterdam, Berlin og vores hovedstad, hvor han i en årrække havde adresse på Valdemarsgade på Vesterbro få hundrede meter fra Store Vega, hvor han i aften giver koncert for sit danske publikum, der trods en vis aldersspredning må siges at have en høj gennemsnitsalder for en rockkoncert.

Men Sven Joachim Eriksson Thåström er altså heller ikke selv nogen vårhare mere. I marts måned fyldte han 60 år, og eftersom han etablerede Ebba Grön, der provokerende tog sit navn efter det svenske politis kodeord i en aktion, der skulle fange en gruppe vesttyske terrorister, som ville dræbe en svensk minister, i 1977, kan han se tilbage på 40 år i musikbranchen.

Alligevel er han langtfra pensionsalderen. Som Skandinaviens ubestridt største punkikon – ja, undskyld, men her må de gode drenge i Sort Sol altså strække våben – forstår han i lighed med åndsbeslægtede navne som Nick Cave og Iggy Pop at holde den kunstneriske fane højt.

Han læner sig aldrig tilbage, men vedbliver at være relevant som søgende kunstner med sine poetiske tekster og industrielt, skurrende lyd, der trækker på det postpunkede udtryk, som David Bowie og Brian Eno satte standarden for i Berlin med de tre plader Low, Heroes og Lodger, den såkaldte Berlin-trilogi. Til denne lyd bidrager især guitaristen Pelle Ossler, der står i gæld til halsen til guitarister som Robert Fripp og Adrian Belew, men vitterligt spiller fremragende.

I år har Thåstrøm således udgivet endnu en plade, der har imponeret. Centralmassivet hedder den, der i nærværende blad fik fem velfortjente stjerner. Ved aftenens koncert lægger Thåstrøm naturligt nok fra kaj med åbningsnummeret "Bluesen i Malmö" fra pladen, og straks fanger han publikum med sit intense nærvær.

Denne efterhånden halvgamle mand mærker altså stadig rocken ud i hver eneste celle af kroppen, når han i en rastløs tilstand vandrer frem og tilbage på scenen, mens han gestikulerer op og ned med armene og fingre, der bevæger sig, som er de elektriske.

I løbet af koncerten spiller han naturligvis flere af sangene fra Centralmassivet, blandt andet "Körkarlen" med en gyseragtig stigende intensitet og "Old Point Bar", hvor han med sin raspende stemme nærmest er ude i noget spoken word.

Derudover får vi også flere af de store sange fra hans bagkatalog som soloartist, et meget smukt akustisk cover af Ebba Gröns "Die Mauer" samt Imperiet-nummeret "Jag är en idiot", der naturligvis i lighed med Iggy Pops "The Idiot" nikker til Dostojevskijs berømte roman.

Man kunne fremhæve utallige højdepunkter. For mig er det Michael Strunge-inspirerede "Beväpna dig med vingar" fra pladen af samme navn uomgængeligt, og det samme er "Ingen sjunger blues som Jeffrey Lee Pierce", der, som kendere af rockhistorien vil vide, er en ode til forsangeren for The Gun Club, der aldrig fik det gennembrud mange (inklusive undertegnede) mener, han fortjente.

I stedet gik han til i en selvdestruktion, der forværrede hans psykiske problemer yderligere. Han døde ensom og forladt i en alder af bare 37 år. Her synger Thåstrøm med en desperation, som er forbilledet værdigt, og som kun han kan i Skandinavien. Nummeret stammer fra den efter thåstrømske forhold afdæmpede plade Skebokvarnsv. 209, som i øvrigt er den adresse, hvor Pimme, som Thåstrøm kaldes, voksede op.

 

Sætliste:

Bluesen i Malmö

Beväpna dig med vingar

Jag är en idiot (Imperiet)

Gräsfläckar

Låt det gode

Kort biografi med litet testamente

Körkarlen

Brev till 10:e våningen

Nere på Maskinisten

Ingen sjunger blues som Jeffrey Lee Pierce

Old Point Bar

Kom med mig

En vacker död stad

Karaokebaren

Die Mauer (Ebba Grön)

 

Ekstra:

Centralmassivet

St Ana katedral

Alla vill til himlen

 

Ekstra-ekstra:

Aldrig nånsin komma ner

Aldrig av med varandra

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA