x
Diverse kunstnere: Den danske spillemandsplade

Diverse kunstnere
Den danske spillemandsplade

ANMELDELSE: Den danske sang er en mand omkring de fyrre

GAFFA

LP / Deluxe Records
Udgivelse D. 05.12.2017
Anmeldt af
Espen Strunk

Den danske spillemands-tradition er et ærværdigt, folkloristisk fænomen – en fortælling om levende dansk musik med flere århundreder på bagen. Og hvordan lyder en spillemand så, her i 2018? Dette udmærkede spørgsmål er udgangspunktet for denne antologi, hvor ti både vel- og ukendte (undergrunds-)navne – fra Frank Ziyanak, Telestjernen og Kim Munk til Mathilde Falch, Mads Toghøj og Dr. Rolf – giver deres bud på en nutidig, dansk spillemandsmusik.

Selvom fundamentet stadig er akustisk, er vi et godt stykke fra lyden af den sidste, store spillemands-revival, i 1960’erne og 70’erne, hvor navne som Hasse & William, Benny Holst og Povl Dissing bød ind, og veteraner som Ewald Thomsen og Ingeborg Munch fik sig et nyt, ungt og progressivt publikum.

På den nye skive lægges fra land på det jævne med Per Worms prosaiske beretning om en fyr, som dropper ud af uddannelsen og flytter hjem til Jylland. Siden byder altid gode Mads Mouritz ind på personlig vis med Kristian – og fremdeles udfoldes en forholdsvis broget vifte af musikalske indslag. Telestjernen (billedet) skuffer sjældent; heller ikke her, hvor også Laura Mo og Mathilde Falch – pladens eneste feminine islæt – står stærkt. Et fint initiativ.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA