x
Bob Marley & The Wailers: Kaya ¤0

Bob Marley & The Wailers
Kaya ¤0

Stephen "Ragga" Marley puster nyt liv i sin fars Kaya album fra 1978

GAFFA

Download / Universal
Udgivelse D. 24.08.2018
Anmeldt af
Henrik Bæk

Siden 1977 havde Bob Marley været i frivilligt eksil i England, efter han i december 1976 var udsat for et attentat i Kingston, hvor bevæbnede mænd stormede hans hjem på 56 Hope Road. Ved attentatet blev Marley, hans hustru Rita Marley og manageren Don Taylor alle såret. Da attentatet abgiveligt havde politiske undertoner, så Marley ingen anden udvej end at rejse væk fra sit elskede Jamaica.

I 1977 havde Marley udsendt det militante album Exodus, der med stærke numre som Heathen, So Much Things To Say, One Love og Exodus, alle havde klare referencer til det mislykkede attentatforsøg, men da Marley i 1978 udsendte det mere kærlighedsorienterede Kaya-album, var kritikerne overbeviste om, at rastamanden var blevet blød. Marley tilbageviste kritikken med at man ikke kan kæmpe altid, men at han som rasta også havde den mere bløde side i sig.

Albummet blev da også en stor succes og indeholdt blandt andet singlen Is This Love, der i dag regnes som et af Marleys allerstørste hits gennem tiderne, men albummet rummede også en række gennemførte genindspilninger af oprindelige Wailers-numre, såsom Kaya, Satisfy My Soul (Don’t Rock My Boat) og Sun Is Shining, der alle var at finde  albummet Soul Revolution fra 1971.
Albummets tema kredser om fred og kærlighed og røg umiddelbart efter udgivelsen direkte ind på Top 5 på de engelske hitlister.

Det oprindelige Kaya-album blev indspillet med den dengang nye konstellation af The Wailers med brødrene Carlton og Aston "Family Man" Barrett på henholdsvis trommer og bas, Tyrone Downie på keyboards, Alvin "Seeco" Patterson på percussion og det eminente kor The I Threes bestående af Rita Marley, Marcia Griffiths og Judy Mowatt sammen med bandets nyeste medlem Julian "Junior" Marvin på guitar.

I år er det 40 år siden og i lighed med sønnen Ziggy Marleys vellykkede "genopdagelse" af forgængeren Exodus, der blev udsendt sidste år, har hans bror Stephen "Ragga" Marley, denne gang fået lov til at gå i gemmerne og boltre sig i tidligere ikke udgivet materiale fra albummet og andre ikke tidligere udsendte versioner. Kaya 40 er udsendt på dobbelt vinyl, hvor den originale lp genudsendes sammen med de nye mix. Albummet udsendes såvel på cd som download, men her er der alene tale om de nye mix.     

Stephens mission med projektet har været at skabe en balance mellem de originale og de nye mix, og i dette arbejde har han anvendt Bobs stemme fra demoindspilningerne til de original Kaya-sessions og herefter synkroniseret disse med forskellige alternative instrumentale arrangementer. Det er gjort med stor respekt overfor de oprindelige indspilninger, og han har derfor anvendt analoge indspilningsmetoder fra 1970'erne for at gøre dem så autentiske som muligt.

Det er kun fem år siden, at Kaya sidst blev genudsendt i Deluxe-serien, men med de nye mix er projektet absolut berettiget som et glimrende musikalsk testamente på Marleys udødelighed og på den alsidighed, han om nogen mestrede.  


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA