x
The Jimi Hendrix Experience: Electric Ladyland, 50th Anniversary Deluxe Edition

The Jimi Hendrix Experience
Electric Ladyland, 50th Anniversary Deluxe Edition

KLASSIKEREN: De kringlede veje til Hendrix' kunstneriske stjernestund

GAFFA

Box / Sony Music
Udgivelse D. 28.11.2018
Anmeldt af
Henrik Friis

Nu er det ikke fordi, det har skortet på genudgivelser af denne Jimi Hendrix-genistreg gennem årene, men deluxe-fejringen af Electric Ladyland i anledning af 50-året for udgivelsen er alligevel en bemærkelsesværdig størrelse:

Som album blev det også udgivet under navnet The Jimi Hendrix Experience. Men modsat Are You Experienced og Axis: Bold As Love, hvor Hendrix sammen med englænderne Noel Redding (bas) og Mitch Mitchell (trommer) først væltede the music establishment i London og siden det amerikanske hjemland (især via den flammende optræden på Monterey Pop Festivalen i 1967), er Electric Ladyland portrættet af en musiker i fuld gang med at løsne spændetrøjen for at kunne favne meget mere end et fast trioformat og den stramme hårde, bluesede psykedeliske rock:

Eksperimenter med omkostninger
Så der var ofte masser af gæster i studiet. Nogle numre optaget som en jam – som 15 minutter lange hypnotiske Voodoo Chile med bassisten Jack Casady fra Jefferson Airplane og Stevie Winwood på Hammond: Sat overfor en uendelig række af takes af andre numre, plus en mødedisciplin, der vendte op og ned på nat og dag. Det blev først for meget for manager Chris Chandler, som skred. Og det skabte de første store sprækker i forholdet til bassisten Noel Redding, som droppede endeligt ud året efter.

Men albummet er fyldt med eksempler på at eksperimenterne vitterligt lykkedes: med at udvide lydbilledet, at give musikken tid, at finde de rigtige musikere til den enkelte sang, at skabe farverne til billederne i Hendrix’ hoved - at give den musikalske pallette mange flere kulører end den tid kendte i et evigt søgende samarbejde med studie-tekniker Eddie Kramer: Vendte bånd, stor brug af ekko, lydforsinkelse, eksperimenterende mikrofon-indstillinger plus en masse andet som overgangen fra 4 til 16-sporsoptagelser gav mulighed for. Og så indeholder den jo også fejringen af Bob Dylans All Along The Watchtower – i en version Dylan selv overtog efterfølgende.

Det hele er med i denne fejring af den spraglede perle, der ikke bare byder på en remasteret udgave af mesterværket, men som også præsenterer demoer og alternative takes, en dokumentar-film om indspilningerne og en koncert-optagelse fra samme periode.

Stærke demo-optagelser
Det rigtigt interessante nye er At Last… The Beginning-optagelserne med demoer: Halvdelen er bare Hendrix selv med afdæmpet stemme og stille el-guitar på Drake Hotel i London, mens han prøver sine nye sange af, inden de skal foldes ud i studiet. At værelses-telefonen ringer i baggrunden, og at man kan høre Hendrix bladre i sine noter undervejs i sangene er kun med til at understrege en anderledes intens tæt-på-oplevelse. Og på den måde meget a la Esher Demo’s fra en anden netop udgivet 50 års-jubilar, The Beatles’ The White Album. De øvrige optagelser er outtakes på fra forskellige dele af optageprocessen og præsenterer bl.a. tidlige tanker til den psykedeliske, apocalyptiske 1983…(A Merman I Should Turn to Be) og stærkt swingende instrumentale pre-eksemplarer af rhythm’n’blues/jazzede Rainy Day, Dream Away med Hammond-virtuosen Mike Finnigan. Som blev foldet så medrivende ud på selve albummet. Her i lytteværdige støbeforme.

Det kan de to øvrige komponenter af udgivelsen ikke helt leve op til. Jo, BluRay-dokumentaren om Electric Ladyland's tilblivelse inklusive interviews med de medvirkende musikere og Eddie Kramer er fin, men dybest set blot en udvidelse af ”Classic Albums”-dvd’en udsendt for en halv snes år siden – hvor det tilføjede ikke lægger afgørende til. Og ”Live At The Hollywood Bowl” er KUN for hardcore fans. Dens eneste forbindelse til Electric Ladyland er, at den er optaget 14 dage før albummet udkom, men den inkluderer kun en enklet sang. Især er den martret af dårlig, mudret overstyret lyd. Red House og Star Sprangled Banner tyder på, at fans’ene har haft en fin aften. Men der bør man ty til det hav af bedre optagelser, der allerede findes.

Det er altså hovedalbummet og demo-udgivelserne, der trækker stjernerne hjem – sat flot i ramme af den medfølgende bog, med breve og tekster fra Hendrix, som bl.a. afslører, at han selv ville have albumomslaget til at være et billede af Experience og nogle børn fra New Yorks Central Park. Et foto taget af Linda Eastman (senere McCartney). Og altså ikke nøgenbilledet fra den engelske udgivelse – eller koncert-fotoet fra den amerikanske. Nu har han så endelig fået sin vilje.

Cd 1: Electric Ladyland
1. … And the Gods Made Love
2. Have You Ever Been (To Electric Ladyland)
3. Crosstown Traffic
4. Voodoo Chile
5. Little Miss Strange
6. Long Hot Summer Night
7. Come On (Part I)
8. Gypsy Eyes
9. Burning of the Midnight Lamp
10. Rainy Day, Dream Away
11. 1983…(A Merman I Should Turn To Be)
12. Moon, Turn the Tide…Gently Gently Away
13. Still Raining, Still Dreaming
14. House Burning Down
15. All Along the Watchtower
16. Voodoo Child (Slight Return)

Cd 2: At Last… The Beginning: The Making Of Electric Ladyland: The Early Years
1. 1983…(A Merman I Should Turn To Be)
2. Angel
3. Cherokee Mist
4. Hear My Train A Comin’
5. Voodoo Chile
6. Somewhere
7. Long Hot Summer Night [Demo 1]
8. Long Hot Summer Night [Demo 3]
9. Long Hot Summer Night [Demo 4]
10. Snowballs At My Window
11. My Friend
12. At Last … The Beginning
13. Angel Caterina
14. Little Miss Strange
15. Long Hot Summer Night [Take 1]
16. Long Hot Summer Night [Take 14]
17. Rainy Day, Dream Away
18. Rainy Day Shuffle
19. 1983…(A Merman I Should Turn To Be)

Cd 3: Live At The Hollywood Bowl: September 14, 1968
1. Introduction
2. Are You Experienced?
3. Voodoo Child (Slight Return)
4. Red House
5. Foxey Lady
6. Fire
7. Hey Joe
8. Sunshine Of Your Love
9. I Don’t Live Today
10. Little Wing
11. Star Spangled Banner
12. Purple Haze

BluRay: At Last… The Beginning: The Making Of Electric Ladyland: Blu-ray
FEATURES:
5.1 surround sound mix and high-resolution audio mix in 96KHz/24-bit of the entire album by Eddie Kramer and sourced directly from the original multi-track master tapes.

The fully restored documentary At Last … The Beginning: The Making Of Electric Ladyland which documents the creation of the Jimi Hendrix Experience’s groundbreaking double album. Includes interviews with Chas Chandler, Mitch Mitchell, and Noel Redding as well as fascinating in-the-studio footage introduced by Eddie Kramer. Originally produced in 1997 as part of the Classic Albums television series, this expanded edition features almost 40 minutes of additional content not seen in the original feature.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA