x
Indiepopdrengene forvandlede sig til et frådende rockdyr

Death Cab for Cutie, Store Vega, København

Indiepopdrengene forvandlede sig til et frådende rockdyr

Anmeldt af Rasmus Hans Jensen | GAFFA

Det er ikke for meget at sige, at en af indiepop/rockens pionerer indtog Store Vega denne regnvåde søndag aften og samtidig også en af de helt tunge drenge inden for genren.

Selvom de udgav deres første album i i 1998, var det først i 2005 med albummet Plans, som også er Death Cab for Cuties mest succesfulde album, jeg stiftede bekendtskab med bandet med det karakteristiske navn, og denne aften er det første gang, jeg skal se dem, så det er med store forventninger, jeg ser frem til koncerten.

Der er ingen tvivl om, at det afdæmpede og lyttende publikum, med fuld fokus på musikken, også har set frem til at få besøg af Seattle-bandet. Som koncerten skrider frem, og de store hits fra blandt andet ”Plans” bliver serveret, kommer der dog gradvis mere liv i publikum – uden at Vega på noget tidspunkt vælter. 

Første album uden Chris Walla

Aftenens udsolgte koncert er en del af bandets turné i forbindelse med deres niende album Thank You for Today, som traditionen tro har høstet flotte anmeldelser verden over og er det første album uden den centrale guitarist og producer Chris Walla. Om det er derfor, at albummet har en mere klinisk lyd, som ikke har været dominerende på deres tidligere album, skal jeg ikke kunne sige. 

Death Cab for Cutie lægger stærkt ud med to nye numre, ”I Dreamt We Spoke Again” og ”Summer Years”, hvor lyden fra første akkord sidder lige i skabet og hvor specielt sidstnævnte præsenterer Death Cab for Cutie fra en uventet, men utrolig eksplosiv og rocket side, som virkelig klæder bandet. En side, som kun sjældent kan høres på deres albums, hvor lyden har en mere luftig og poleret popatmosfære over sig. Nogle kunstnere lyder umiskendeligt ens på album og live, og så er der dem, som skiller sig radikalt ud live – som Death Cab for Cutie positivt må siges at gøre. 

Gibbards karakteristiske stemme

De første fire sange viser det rå rockdyr frem i bandet, hvor jeg med ”Long Division” for første gang hører en snert af den svulstigt eskalerende og rå lyd, som eksploderer i en vild guitarsolo af Dave Depper. Han viser flere gange under koncerten sine evner og er et af to nye bandmedlemmer, som har erstattet Chris Walla, sammen med keyboardspiller Zac Rae. Fremhæves skal selvfølgelig også bandets bærende kraft i forsanger Ben Gibbard og hans karakteristiske luftige stemme, som til tider kan minde om Pet Shop Boys Neil Tennants og er koncertens centrale epicenter aftenen igennem. Gibbard virker til at befinde sig godt i Store Vegas træklædte inventar, som han med et smil på læben sammenligner med et dyrt møblement. 

En svingende kvalitet, med en overvægt af gode numre

Death Cab for Cutie spiller koncerten igennem upåklageligt og dygtigt, og uden at jeg kan sætte en finger på bestemte numre, bortset fra den kedeligt repetitive ”Gold Rush”, er det som om, at nogle sanges kvalitet svinger en anelse for meget i forhold til de bedste numre.

De bedste numre er dem, hvor den storladne pop bliver opslugt af den rå live-version af Death Cab for Cutie, hvor Deppers flænsende guitar og Gibbards forvrængede stemme krydser hinanden. Det er specielt tydeligt på numre som den syrede ”I Will Possess Your Heart” og mastodonten ”Transatlanticism”.

Aftenens bedste sang efter min mening er dog uden tvivl ”We Looked Like Giants”, hvor et flere minutters langt intermezzo af guitarer og trommer nærmest hypnotiserer publikum og vælter dem bagover i et inferno af lyd.

Det nye album kommer fint til sin ret, og numre som ”Summer Years”, ”You Moved Away” og specielt ”When We Drive” skiller sig ud, med en klinisk klar og luftig lyd og et solidt fundament af elektroniske undertoner og gode melodier.

Death Cab for Cutie skulle måske have skiftet nogle numre ud på aftenens sætliste, men bandet spiller med en høj musikalsk kunnen. Der er ingen tvivl om, at det er et band med et højt bundniveau, som i Ben Gibbard har en dygtig sanger og sangskriver, og som forhåbentlig kommer forbi Danmark snart igen og vil fortsætte med at holde indiemusikkens fane højt i mange år endnu.

Sætliste:

 1. ”I Dreamt We Spoke Again”
 2. ”Summer Years”
 3. ”The Ghosts of Beverly Drive”
 4. ”Long Division”
 5. ”Title and Registration”
 6. ”Gold Rush”
 7. ”Crooked Teeth”
 8. ”Photobooth”
 9. ”No Sunlight”
 10. ”What Sarah Said”
 11. ”60 & Punk”
 12. ”I Will Possess Your Heart”
 13. ”You moved Away”
 14. ”Black Sun”
 15. ”Expo '86”
 16. ”You Are a Tourist”
 17. ”Northern Lights”
 18. ”Cath…”
 19. ”We Looked Like Giants”
 20. ”Soul Meets Body”

Ekstra:

 1. ”I Will Follow You Into the Dark”
 2. ”When We Drive”
 3. ”Tiny Vessels”
 4. ”Transatlanticism”

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA