x

Lowly
Hifalutin

ANMELDELSE: Sofistikeret indiepop

GAFFA

Album / Bella Union
Udgivelse D. 12.04.2019
Anmeldt af
Lise Sastakauskas

Ligesom debutalbummet fra 2017, Heba, udkommer Lowlys andet studiealbum Hifalutin via det kvalitetssikre label Bella Union, og ligesom sidst er der tale om velproduceret, eftertænksom indiepop. Dog er der i denne omgang dækket op til et større tagselvbord af dobbeltbetydninger, legesyge eksperimenter og refleksion.

Refleksion over døden (nærmere bestemt Stephen Hawkins’) på nummeret “stephen”, der synes at referere til Hawkins computerstemme via en James Blake-agtig leg med AutoTune.

Refleksion over Lowlys egen kunstneriske retning, der på Hifalutin spænder fra den velkendte, sfæriske indiepop på numre som “go for a walk” og “12.36” til det mere soulede på “selver”.

Og ikke mindst refleksion over det at ytre sig uden nødvendigvis at være (skrå)sikker og målrettet i sin tale – noget, som understreges af legen med vokalforvrængningerne på “baglaens”, “out beyond” og “in the hearts”. For ikke at nævne det opbrudte nummer “i”, “ii” og “iii”, der fungerer som indlagte tænkepauser.

Derudover er det er som om, albumtitlen Hifalutin (der ifølge diverse ordbøger betyder både storslået og opblæst) forsøger at komme min kritik i forkøbet, for der er nemlig også fare for, at de højtflyvende eksperimenter kan blive opfattet som på grænsen til det prætentiøse. Men omvendt og apropos albumtitlens dobbeltbetydning: Sætter man sig ned og lytter – virkelig lytter – er Hifalutin uden tvivl et sofistikeret værk med sine mange finurlige detaljer og sit høje ambitionsniveau, hvor form og indhold hele tiden synes at tale sammen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA