x
Little Steven kan selv – når bossen har andre planer

Little Steven & The Disciples of Soul, Jelling Musikfestival, Teltscenen, torsdag

Little Steven kan selv – når bossen har andre planer

Anmeldt af Henrik Friis | GAFFA

Sådan en torsdag aften i et telt på en regnvåd mark i det midtjyske kunne man godt komme til at tænke på, om Steven Van Zandt egentlig hører hjemme på en festival som den i Jelling.

Halvfyldt telt – maksimum. Et solo-repertoire, som vel kun en lille del af det modne publikum på denne festival kender, endsige kan synge med på – ellers husker de ham mest som Bruce Springsteens våben-bror. Og når vi snakker de yngre generationer på festivalpladsen, kommer genkendelsens gnist i øjet givet først, når man nævner noget helt andet: nemlig Van Zandts rolle som Silvio Dante i mafia-klassiker-serien Sopranos. Eller som mafioso i Lilyhammer. Så de opdagede det nok aldrig.

Men for dem der var, virkede koncerten som en fest. Den 68-årige musiker er også en pro. Han kan sin metier, og bare bandets intro varslede party-time: 13 m/k med fem blæsere i sorte veste, tre hoftevridende korsangere med viltre afrolokker i evig bevægelse, en øvrig musiker-flok, der mindede om en blanding af outlaws og pimps – plus sigøjnerkongen Little Steven selv som det 14. medlem med den spraglede rød/brune bandana om hovedet, tunge kæder om halsen og så guitaren slynget om skulderen som et andet håndvåben.

Det kan godt være, at det kun er et fåtal sange fra Little Stevens eget katalog, de fremmødte kendte – typisk de politisk bidske fra 80’erne – men når alt kommer til alt, var Steven Van Zandt medskaber af Jersey Shore-rocken sammen med Springsteen og deres fælles ven Southside Johnny. Og dét slægtskab kunne de tilstedeværende i teltet tappe ind i – uanset at de fleste numre var fra bandets helt nye album. For nok er Little Steven en my mere funky og souly end sin Boss – men den varme, omfavnende rock, do-wop’en, kvinde-korene, gospelen, poppen og en sound så stor, at selv Phil Spector ville være tilfreds, er genkendelige virkemidler.

Modsat tidligere har Little Steven skruet ned for de politiske kommentarer nu om dage – det kom faktisk først til sidst i koncerten med Bitter Fruit og hans bemærkning om at ”Together we will find a way out of the Darkness” som intro til Out of the Darkness. Ja, hans nyeste udspil Summer of Sorcery er noget nær apolitisk: Men med Donald Trump i Det Hvide Hus er der ingen grund til at forklare, mener han – det gør præsidentens handlinger så rigeligt…

Så uden at nogen er i tvivl om den medmenneskelige grundtone, er Little Steven & The Disciples of Soul til underholdning. Og fest. På en aften som denne endda en smule i overkanten. Taget i forhold til Little Steven & co's normale koncerter af flere timers varighed, er et festivaljob som det i Jelling barberet ned til en time og ti minutter. Og så ryger en del af nuancerne. Blandt andet inddrager gruppens normale fuldlængde-koncerten pt. en flok sange som Steven Van Zandt (sammen med Springsteen) i sin tid lavede til føromtalte Southside Johnny – og andet godt. Sange, hvor tempoet går ned, og hvor den inderlige tone og en roligere puls får tid til at fæstne sig og blive en givende kontrast til festen og det afsluttende klimaks.

I aftes var det vel egentlig kun mod slutningen og det glimrende titel-nummer fra den seneste udgivelse Summer of Sorcery (trolddoms-sommeren), der for alvor gav rum til det, inden nummeret voksede sig glimrende op. Ellers var der mest fuld skrue og godt humør. Altså lige i overkanten. Men med masser af fede blæs, stærke kor, god gammeldag rock med et tændt stort band – og med Little Steven selv øverst på kransekagen: med den karakteristiske vrængende vokal, lidt syrede guitar-solo og rollen som chef og samlende figur. Som alt i alt understregede, at han godt kan selv. Når bossen har andre planer…

Sætliste:
Communion
Camouflage of Righteousness
Party Mambo
Love Again
A World Of Our Own
Vortex
Los Desaparecidos
Superfly Terraplane
Summer of Sorcery
Bitter Fruit
Forever
Out Of The Darkness

Band:

"Little Steven" Van Zandt – Guitar, sang
Marc Ribler - Musikalsk leder, Guitar, Slide Guitar
Rich Mercurio - Trommer
Jack Daley - Bass
Andy Burton - B3 orgel, Accordion, Synthesizers
Lowell “Banana” Levinger - Piano, Mandolin, Esraj
Eddie Manion – Leder af blæsergruppe, Bariton Sax
Stan Harrison - Tenor Sax, Alt Sax, Fløjte, Obo
Clark Gayton - Trombone
Ravi Best - Trumpet
Ron Tooley - Trumpet
Anthony Almonte - Percussion
Jessica Wagner   - Backing Vocals
Sara Devine - Backing Vocals
Tania Jones - Backing Vocals


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA