x
Martin Scorsese: Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story

Martin Scorsese
Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story

Dylan på toppen af sin kreative kraft i drillesyg dokumentar

GAFFA

Film /
Udgivelse D. 12.06.2019
Anmeldt af
Espen Strunk

I 1975 havde en 34-årig Bob Dylan lige udgivet mesterværket Blood on the Tracks, mens han på privatfronten stod i skilsmisse fra sine børns mor. Og så vendte han tilbage til de gader og klubber i New Yorks Greenwich Village-kvarter, hvor han i sin tid havde slået sit navn fast.

Han begyndte at jamme med gamle og nye musikalske makkere, kreativiteten flød, og dén sommer samlede han en ekstraordinær turnétrup, som fik navnet The Rolling Thunder Revue. Det er rammen for Martin Scorseses nye, to en halv time lange dokumentarfilm, hvor hovedpersonen selv medvirker med nye kommentarer – og hvor fiktive elementer væver sig ind i den dokumentariske fortælling.

Og hvor vi får en stribe fuldstændig fantastiske, hidtil usete arkivoptagelser – sange fra bagkataloget og udpluk fra Desire, som udkom nogle måneder senere og fra Blood on the Tracks, som var kommet i januar. Indslag som "One More Cup of Coffee", "Simple Twist of Fate", "Isis" og "When I Paint My Masterpiece" demonstrerer en Dylan så sitrende intens, som du aldrig (!) har set ham før.

To titaner

Når man som her tager to titaner fra hver deres kunstneriske felt og bringer dem i spil med hinanden, kan det næsten ikke gå galt. Martin Scorsese – manden bag blandt andet mesterværket Taxi Driver (1975) – har tidligere dokumenteret Dylan; først i The Band-koncertfilmen The Last Waltz fra 1978 og 27 år senere i dokumentarfilmen No Direction Home, som handlede om Dylan i 1960’erne.

Det er formentlig kun fordi, at det er Marty, som står bag kameraet, at den notorisk tillukkede Dylan her selv medvirker i løjerne. Der, som skrevet, inkluderer flere sidehistorier, som ved nærmere eftersyn viser sig at være falske. Hvilke skal ikke afsløres her, og det er nok en smagssag, om man finder det fiktive element irriterende eller dristigt og i Dylans ånd.

I al fald medvirker manden selv og fortæller med pokerfjæs, hvordan...nå ja, se den hellere selv. Med på turen – og således også i filmen – var også Joni Mitchell, Joan Baez, Roger McGuinn, Allen Ginsberg med flere, og så får vi en uforglemmelig sekvens med en helt ung Patti Smith, som i øvrigt takkede nej til at komme med på turnéen.

Eksklusiv adgang

Med den eksklusive adgang til såvel arkiverne som til selveste hovedpersonen er Rolling Thunder - A Bob Dylan Story som forventeligt fuldstændig fremragende, og ligesom tilfældet var med No Direction Home, ledsages filmen i øvrigt af en ny udgivelse i Sony Musics fortløbende udgivelsesrække The Bootleg Series.

Seriøse fans kan således investere i en boks med 14 cd-skiver som supplement til filmen. Som dog sagtens kan stå alene og på nærmest overvældende vis minder om, hvorfor Dylan af nogle betragtes som en af 1900-tallets største kunstnere.

Mens legenden selv, selvfølgelig, punkterer det hele med sine karakteristisk enigmatiske one-liners og betragtninger. ”En person, som bærer en maske, vil med en vis sandsynlighed fortælle dig sandheden. Hvilket er højst usandsynligt, hvis han ikke gør”, som Dylan – uden maske – siger et sted.

Eller ”Livet drejer sig ikke om at finde dig selv eller finde noget som helst. Det drejer sig om at skabe dig selv.” Ubetaleligt, på flere niveauer.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA