x
Various: Reggae Madela

Various
Reggae Madela

ANMELDELSE: Reggaekunstnere hylder Mandela

GAFFA

2 x CD / VP Records
Udgivelse D. 02.08.2019
Anmeldt af
Henrik Bæk

Den sydafrikanske jurist og frihedskæmper Nelson Mandela kunne efter 27 år forlade fængslet d. 11. februar som en fri mand efter ordre fra præsident F.W. de Klerk, der samtidig ophævede forbuddet mod ANC. Bag løsladelsen stod et massivt og mangeårigt internationalt pres, der medførte sanktioner mod apartheidstyret på Afrikas sydspids.

Musikalsk set var der også pres på den siddende apartheidregering, idet den internationale musikbranche med blandt andet Bruce Springsteen i spidsen havde indført et forbud mod at spille i Sydafrika og sortlistede dem, der brød forbuddet.
I reggaemiljøet har der kontinuerligt været en kamp for at afskaffe apartheidregimet og for mange var kampen for frihed også af symbolsk betydning.

På dobbeltalbummet Reggae Mandela har VP Records samlet ikke mindre end 36 reggaenumre, der alle handler om dette emne. Lige fra The Mighty Travellers smukke roots-ode South Africa fra 1976 til Half Pints mere militante Freedom Fighters, Mystic Revealers Mash Down Apartheid, Jimmy Cliffs/Josey Wales Pressure On Botha, Yami Bolos Free Mandela og Danny Dreads Gunshot For Botha. Sugar Minotts synger om at boykotte Sydafrika i Nah Go To South Africa og bakkes op af Charlie Chaplins Free Africa og Aswads Set Them Free.      

Carlene Davis runder af med den ultimative Mandela hyldest i nummeret Thank You Mr. Mandela ligesom Shabba Ranks fejrer frigivelsen i 1991 med det skarpe Mandela Free.

Måske mangler man lige Bunny Wailers stemningsmættede Botha The Mosquito og Kofi/Macka Bs triumferende Proud Of Mandela, men ellers er der tale om et meget komplet album, der bidrager med et stærkt musikalsk testamente over reggaemusikkens bidrag til at frigive Mandela og gøre en ende på apartheidstyret.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA