x
Yes Yes Ya'll, Common stopper ikke!

Common, Store Vega, København

Yes Yes Ya'll, Common stopper ikke!

Anmeldt af Anders Hjortskov | GAFFA

Den garvede rapper, skuespiller og forfatter Common har i tre årtier bragt real hiphop med sig over soulfulde beats og ofte med en stjerneproducer bag sig som underlægning for den dybe barytonstemme og socialt bevidste holdninger.

Denne aften fik et letpakket og søndagsdovent Store Vega endnu en gang besøg af rapperen, der trods erfaringen og alderen altid har haft ry for energiske og vedkommende shows. Derudover er liveformatet stedet, hvor de gode og de rigtigt gode rappere bliver sorteret fra hinanden. Common har mestret det meste i sin mangfoldige karriere, men han er stadig en rapper dybt ind i hjertet, som det også viste sig denne aften.

Med både en ny selvbiografisk bog og et akkompagnerende album med den forkortede titel Let Love var scenen sat til en omgang voksent og tænksom hiphop over jazzede og boombap’ede beats fra hele bagkataloget. Let Love Tour var kommet til byen.

Anmeldelse: Hiphop er stadig hans livs kærlighed

Historiefortælling i lænestolen

En lænestol med stuelampe dannede front i den ene side af scenen, hvori Common begyndte sin historiefortælling: Den nye og fine ”Show Me That You Love” om datterens telefonopkald i en sen nattetime. Rapperens mission denne aften var at kombinere små teatralske fortællinger fra selvbiografien med illustrative numre.

Common tog os helt tilbage til de første rim, han kunne huske fra de spæde C.D.R-dage over første udgivelses throwback ”Take It Ez” til den eviggyldige hiphop-klassiker ”I Used to Love H.E.R.” Vi fik også smagt på Erykah Badu-fortsættelsen ”Love of My Life”, ligesom den nyopdaterede version ”HER Love” blev leveret. Det lykkedes i nogen grad at lave en rød tråd i koncertens første halvdel, men mindede i momenter mere om teaterkoncert, end hvad det var: en god hiphop-koncert.

Iført spritnye sneaks, næsten selvlysende orange træningsbukser og spraglet sweater rappede, fortalte og ikke mindst svedte Common sig igennem et selvbiografisk og nærværende show.

Masser af kærlighed til musikken

Et potent band dirigeret af veteranen DJ Dummy dannede rammerne om Commons tur igennem det nye album Let Love, der fik rigelig plads, men med de afkrævede afstikkere i bagkataloget. En tung bassist i mere end én forstand ved navn Burniss Travis, en kompetent trommeslager og – når bølgerne gik højt – hele tre sæt keys til at udgøre det meste af instrumentalerne fra numrene. DJ-pultens få reelle samples fik dermed også meget lidt plads i de få numre, hvor de var med, ellers var alt håndspillet.

Sangerinden skulle stå med de rigelige mængder omkvæd, der normalt leveres af Dwele, Bilal og John Legend, men gjorde en flot indsats hele vejen igennem. Der var givet plads til instrumenterne og også et par soloer, og søreme om den aldrende keyboardspiller ikke fik klemt ”Isn’t She Lovely” ind i en jazzet version i en stille stund.

Men blandt de mange musikere på scenen var der ingen reel hypeman eller backuprapper. Common var manden i front for og med folket med næven knyttet, sveden piblende fra panden og mikrofonen for munden. 

Lysene skinnede for Common

Common er en rapper, men også en kompetent freestyler, en rusten breakdanser og mest af alt en performer, der ikke går af vejen for et godt ”say ho!” og en tur ned gennem Vegas publikum med mikrofonen i hånden. Det kan virke fortærsket, men rapperen energi i front smittede tydeligvis af på foretagenet.

En enkelt repræsentant fra publikum fik en barstol på scenen og blev præsenteret som ”Penny” – en dansker med zimbabwiske rødder, hvilket Common fik plads til i old-school freestylesession til publikums tydelige fornøjelse.

Hittet ”The Light” fik endelig børstet støvet af det lidt søndagstrætte publikum, der skrålede med i fuldt flor med lightere og mobillysene tændte. Den hemmelige ”Thelonius” med ”aahhs” fra pigerne blev den egentlige hyldest til afdøde J Dilla både som producer og rapper. Og Commons vers i Kanye-possecuttet ”Get Em High” gav igen anledning til at kaste armene i vejret, mens han proklamerede ”Real MC’s is hard to find – like a remote.” Der er noget om snakken.

Gud er kærlighed

Den fantastiske ”The People” blev et af de stærkeste numre på hele aftenens hitparade, da Common kom tilbage på scenen – heldigvis uden den store sweater, men med en ”God is Love”-T-shirt på, der cementerede aftenens tema.

Den kompetente rapper kunne takke for den kærlighed, der blev praktiseret iblandt os denne aften og fik rundet af med både den spritnye "My Fancy Free Future Love" og den aldrende klassiker ”Ressurection”, der fint kombinerede kræfterne mellem gammelt og nyt.

Yes Yes Ya'll, Let Love Tourens stop på Store Vega efterlod et lykkeligt publikum, der kunne gå ud i den milde septemberaften fyldt op på kærlighed og velspillet hiphop fra sjælen. 

Opvarmning: 23HUNDRED ***

Amager-pigen 23HUNDRED sørgerede for en lounged stemning fra start med sit sammensurium af neosoul, triphop og r&b. Sangerinden i front var selvsikker og havde en flot stemme til neosoul og triphop-lyde, og nogle lækre basgange på flere numre gjorde 23HUNDRED til et interessant bekendtskab.

Produceren Amma Raastoff stod bag dj-pulten og sørgede for flere velproducerede instrumentaler, der dog også bar præg af en stor diversitet – eller stilforvirring. Specielt duoens take på dubstep var uinspirerende, men det var numre som ”My O.G.” til gengæld ikke.  

Hypemanden og rapperen Otay fik leveret et habilt vers, men fik ellers hoppet en del rundt på scenen uden egentlig grund. Gæsten CarlloYaboy var anderledes aktiv som sanger, bassist og guitarist på forskellige numre, hvilket gav en rigtig god dynamik til både lyd og sceneshow.

De fire unge musikere var tydeligvis glade og benovede over at varme op for Chicago-rapperen og klarede skærene ude de store knubs. Dog var actet ikke nødvendigvis velvalgt til, hvad der ventede os, men energien var ikke at fornægte.

 

Sætliste:

1. Show Me That You Love
2. Southside
3. The Corner
4. The Food
5. Memories of Home
6. 1st Rhyme
7. I Used to Love H.E.R.
8. Take It Ez
9. HER Love
10. Love of My Life (An Ode to Hip Hop)
11. Come Close
12. Faithful
13. Testify
14. Poker Face
15. Go!
16. Ferris Wheel
17. Get Em High
18. Hercules
19. Universal Mind Control
20. Good Morning Love
21. God Is Love
22. The Light
Encore:
23. Thelonious
24. The People
25. The Bizness
26. Ressurection
27. My Fancy Free Future Love


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA