x
ANMELDELSE: Amerikansk skønhed

Courtney Marie Andrews, Atlas, Aarhus

ANMELDELSE: Amerikansk skønhed

Anmeldt af Espen Strunk | GAFFA

I morgen flyver hun videre til Portugal, men i formiddags gik Courtney Marie Andrews en tur i Aarhus. Og i aften står hun på scenen i Atlas, alene med guitar, klaver og en samling sange fra sine foreløbig seks album.

”Er det her virkelig turnélivet? Jeg føler, jeg får lov at se alle de smukkeste dele af Europa”, siger Andrews – og giver til gengæld en absolut indtagende torsdagskoncert for det lille publikum.

Begyndende med ”Rookie Dreaming” fra 2016-udspillet An Honest Life, hvorfra vi også får titelnummeret og flere andre sange. Foruden, ikke overraskende, rundhåndede udpluk fra sidste års May Your Kindness Remain.

Personligt afsæt

Andrews' udtryk er blevet kaldt country, men det upræcise singer/songwriter-prædikat er nok mere dækkende: De sange, der diskes op med i aften, har personligt afsæt, og de ledsages af anekdoter fra den sympatiske sangerinde.

Om onklen, som har fået livstid og sendte malerier, da hun var lille. Om golden retrieveren Tucker – ”den bedste hund, der nogensinde har levet” – som ligger begravet under familiens gamle veranda.

Og om, hvor vigtigt det er at huske venligheden i disse hårde tider: May your kindness remain, som naturligvis også er med i aften. Vi hører om flækken Bisby, i det sydvestligste Arizona, og om en opvækst omgivet af latinamerikanere, som kom op fra Mexico for at søge lykken nord for grænsen.

For selvom Andrews er ung nok til at være opkaldt efter Courtney Love (”mine forældre var nogle værre hippier, faktisk”) er hendes sange også – sådan som amerikansk poesi ofte er det, når den er bedst – dybt forankret i amerikansk geografi og landskab.

Fra Arizona til Washington State, hvor Andrews arbejdede i en lilleby, hvis eneste erhvervsliv var fire barer og en spiritusforretning. ”Jeg er næsten tredive, selvom jeg ikke ser sådan ud...”, som hun siger.

Sympatisk bekendtskab

”Border” handler netop om de håbefulde migrant workers: ”When I get to the land of the brave / It’s gonna be me, a hammer and work all day / Send it all back to the family”.

Det er bare én af adskillige sange i aften, som demonstrerer et ualmindeligt godt greb om sangskrivningen, og leder Andrews' ydre tankerne i retning af en Joni Mitchell, har sangskrivningen mere til fælles med for eksempel Lucinda Williams.

Det er, skulle jeg hilse og sige, en kompliment af de større – hvortil så kommer, at Andrews synger som en (amerikansk) drøm og i dén grad synes til stede, i aften, på en efterårstorsdag i Aarhus.

Inden hun går af scenen, har hovedpersonen også nået at hylde den særegne sangskriverkollega Daniel Johnston, med en fin version af hans "True Love Will Find You in the End".

Johnston, som undertegnede engang hørte lige inde ved siden af på VoxHall – og som lige er gået bort hjemme i Texas, blot 58 år gammel.

En særligt dedikeret fan i aften har sendt et sangønske op på scenen, og selvom hun ikke har spillet den i flere år, honorerer Andrews ønsket og spiller "Bumper in the Hall" fra sit efterhånden 11 år gamle debutalbum.

Efter en allersidste sang stiller hun guitaren, takker af og går direkte ned til merchandiseboden bagest i lokalet for at møde sine fans. Et særdeles sympatisk bekendtskab.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA