x
Klumben & Raske Penge: Livet

Klumben & Raske Penge
Livet

Danskhall-duoen er tilbage i fuld effekt

GAFFA

Download / Raske Plader
Udgivelse D. 25.10.2019
Anmeldt af
Henrik Bæk

Selvom Klumben & Raske Penge har været en integreret del af det danske reggaemiljø i rigtig mange år, og selvom de tilsammen har udgivet flere singler, heriblandt hits som "Faxe Kondi", "Rundt", "Fridag!" og "Missionen", så har de aldrig udgivet et album sammen. Men det rettes der heldigvis op på nu.

Lp'en bærer den reflekterende titel Livet og er udsendt på Raske Penges eget uafhængige pladeselskab Raske Plader, der også var bag det tredobbelte album Indtil nu fra 2015, hvor førnævnte singler er på.

Albummet rummer 12 numre og kredser om emner som håb, kamp og kærlighed, men også om de svære valg, om døden og selve livet. Samtlige tekster er trykt på lp'ens indvendige cover.

Numre som "Ghettio", "Ska ska ik’", "Homies & Familie" samt "Sig det som det er" har alle været udsendt som singler, men de resterende otte numre er nye.

På åbningsnummeret "Skru op", der kører på en old school digital dancehall throw-back-rytme, forklarer Klumben & Raske Plader, hvorfor vi ikke har hørt fra dem så længe:

Så snart man lægger benet op og lige trækker vejret,
så snart man kigger væk, er det noget andet, der er blæret,
som om de slet ikke ved, hvad Klumb og Dadlen har leveret

På nummeret går der skud ud til the reggae foundation i Danmark, der blandt andet tæller navne som Sky Juice, Maui Wowie, Tredie Tilstand, Booyaka og Natasja.

Det er da også den jamaicanske reggaepromoter Supa Mike fra Sky Juice, der med en sample fra DSCM 2007 samples ind i introen til "Ansvarlig", hvor Eagger fra Bikstok lægger vejen forbi studiet på et nummer, der handler om at tage ansvar for sine handlinger:

Dreng du må forstå, at du ikke er helt farlig,
det er nemmere at være blæst, end at være ansvarlig,
masser de går ned, og det er ikke helt uforklarligt,
så hellere tag at opfør' dig ordentligt. Vær artig. 

I "Pinlig Pinlig" reflekterer de to sangere over det at være humoristiske i at være pinlig, "som når man for eksempel råber Roskilde i Skanderborg, eller når de ser, dit røvhul er fuld af hår – pinlig pinlig pinlig." Nummeret låner i øvrigt genialt af den jamaicanske DJ Shabba Ranks udødelige dancehall-basker "Peany Peany."

Livet genoptager Raske Penge og Klumben også samarbejdet med TopGunn, der er den gennemgående producer på pladen. Selv medvirker han på nummeret "Prøv igen", der handler om ikke at give op på den ultimative kærlighed. Bortset fra "Homies & Familie", der med sit tilbagelænede bossa nova-udtryk tydeligt er inspireret af Raske Penges ophold i Brasilien, og den opløftende "Ska Ska Ik’", der bringer musikformen ska’ tilbage i lydbilledet, så er Livet et vaskeægte reggaealbum.

Ikke kommercielt, poleret eller mainstream, men hudløst ærligt, ægte og uforfalsket. Albummets numre er blevet skrevet og indspillet over en periode på fem år med den musikalske base på Kapelvej 44 på Nørrebro, så sangene rummer historier, følelser og tanker fra flere stadier i de to sangeres liv. Stunn Gunn, Morten McCoy, Jonathan Bremer, Mads Krabbe, Adam Jørgensen, Justo Gambula og mange andre leverer det musikalske fundament.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA