x
AddisAbabaBand: II

AddisAbabaBand
II

ANMELDELSE: Fyrigt udspil – en glødende bastard

GAFFA

Album / Eget selskab
Udgivelse D. 15.12.2019
Anmeldt af
Ivan Rod

AddisAbabaBand er et stort, aarhusiansk orkester, som spiller en intens, swingende og medrivende form for afrobeat. Orkesteret har eksisteret i små ti år, spillet et hav af koncerter og efterhånden også raffineret sit materiale og udtryk. I dag kalder det store kollektiv (der består af 13 musikere) sit musikalske udtryk en ”glødende bastard” af alt fra free jazz, psykedelisk rock og funk til traditionelle afrogrooves og psykedelisk ethio-jazz. Og jeg må sige: Orkesterets egen genrebeskrivelse er dækkende!

Under alle omstændigheder er AddisAbabaBands andet studiealbum, II, et improvisatorisk, energisk og fyrigt album med en klar afrikansk rytmik som bund og en hærskare af funkjazzede blæsere som pynt. Musikken på II giver associationer til eksempelvis Fela Kuti og Ebo Taylor og deres musik, men den er blevet til i Aarhus, skabt af et kollektiv, der tydeligvis vokser i udtryksstyrke, intensitet og koncentration efterhånden som rutinen indfinder sig. Og nok så væsentligt: Orkesteret synes at bevare – ja, endog udvikle – sansen for det uprøvede, forfriskende nye.

Tag et nummer som "Synthetic Beach", og du vil høre et syntetisk, tilbagelænet, måske endda tilrøget univers i en mild brise fra havets blide bølger. Tag et nummer som "Yogasvin", og du vil føle dig som værende i en sal omgivet af svedige mennesker, der dyrker power yoga. Et nummer som "Cold Hawaii" køler dig til gengæld ned igen, som sad du med en friskpresset ananasjuice, omgivet af blomster og swingende skørter. Alt i alt er musikken som en eksotisk rundrejse, der animerer til sanselig dans og videre udforskning af verdens vidundere.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA