x
Bibelsk rock and roll-aften

Liam Gallagher, Forum Black Box, København

Bibelsk rock and roll-aften

Anmeldt af Susan Hansen | GAFFA

“Liam, Liam, Liam,” lyder det fra alle sider i aften. Det er gået hen og blevet en genkendelig, populær ingrediens ved alle Liam Gallaghers liveshows. Sydney, London eller København, det er lige meget, hvor han spiller; gløden, loyaliteten og entusiasmen er og bliver af universel karakter.

Klædt i den karakteristiske parkajakke – sort i dag – bærer han den særlige rock and roll-uniform, der udelukkende virker, fordi det er ham. Den tidligere Oasis-frontmand er et fænomen, der appellerer på tværs af landegrænser, alder og køn. Men samtidig er der fine nuancer at spore ved hver enkelt show, og i dag ledsaget af følelsen af, at sangeren viser solidaritet med danskerne og europæerne. 

Sætlisten udgør en fin blanding af sange fra hans to soloplader og naturligvis nogle Oasis-klassikere. Fuld af energi og adrenalin kaster han sig ud i “Rock ’n’ Roll Star”, “Halo” og glam rock-nummeret “Shockwave”. Det er en spektakulær intro, fuldt ud designet til at få alle helt op på dupperne, og de makker gerne ret.

Fra det punkt går alt sin fine gang. Det er tydeligt, at han giver alt, hvad han har i sig, og hans publikum tager gladelig imod. Mængden af moshing, sved, sang og skrål peger kun i en retning, og det er toppen. Nu er det tid til at skrue endnu mere op for blusset. “Wall of Glass” og “Come Back to Me” er obligatoriske ingredienser i den metode.

Der er brug for at skifte tempo, og det sker med “For What It’s Worth”. Scenen er klar til en perfekt selektion af Oasis-klassikere, og Gallagher siger velkommen til sin ven fra andre tider, tidligere Oasis-guitarist Bonehead. Den eksplosive kombination af “Morning Glory”, “Columbia” og “Stand By Me” er så effektiv og medrivende, at alle i rummet klapper og hujer.

”Once” har andre kvaliteter. Nok er det en ballade, men den suveræne, John Lennon-inspirerede sang lyder krystalklar med den solide vokal. En fin kontrast er ”Gas Panic!”, hvor gennemborende guitarlyde leder med sublim storhed. Sangeren leverer et andet af sine tricks, hvor han placerer sig i en statueagtig position og bliver der i mindst et minut.

At Gallagher forholder sig kritisk til ting overrasker ikke, men her gælder det kendte mennesker, der ikke har rent mel i posen. Det er sejt, at han udtrykker det så direkte på “The River”, hvor han hentyder til politikere, der er besat af penge efterfulgt af en klar mistro til falske berømtheder, der ikke er kendte for noget. Det virker stærkere set i forhold til det nu Brexit-ramte Storbritannien.

”You beautiful people, this is the last song”, lyder det rørt oppe fra scenen. Der er tid til en episk velspillet version af “Live Forever”. Instrumentalt set er alting i det hele taget ekstravagant, og de tre guitarister og backingsangerne bidrager til det rige lydbillede, der har formet sig.

Nu gælder det ekstranumre. Først den ultra-rå “Acquiesce”, Liam smider sine maracas ud til publikum under “Roll With It”, og til sidst handler det om de legendariske “Supersonic” og "Champagne Supernova", hvor alle bryder ud i skrål. Tilbage på scenen til anden omgang af ekstranumre, en kort og underholdende diskussion om hvad rock and roll er følger, stemningen er fokuseret, klar til “Cigarettes & Alcohol”.

I aften er uden tvivl ”bibelsk”, som han nok selv ville have beskrevet tingene. Bibelsk, men proppet med autentisk rock and roll og attitude, det er jo Liam Gallagher, der er tale om.

Sætliste:

Rock'n'Roll Star (Oasis-nummer)

Halo

Shockwave

Wall of Glass

Come Back to Me

For What It's Worth

Morning Glory (Oasis-nummer)

Columbia (Oasis-nummer)

Stand By Me (Oasis-nummer)

Once

Gas Panic! (Oasis-nummer)

The River

Live Forever (Oasis-nummer)

Ekstra:
 
Acquiesce (Oasis-nummer)
 
Roll With It (Oasis-nummer)

Supersonic (Oasis-nummer)
 
Champagne Supernova (Oasis-nummer)
 
Ekstra-ekstra:
 
Cigarettes & Alcohol (Oasis-nummer)
 
 

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA