x
Hymns From Nineveh: Sindets Asyl

Hymns From Nineveh
Sindets Asyl

Svævende salmepopsange – nu på dansk

GAFFA

Album / Okavango Records
Udgivelse D. 21.02.2020
Anmeldt af
Esben Suurballe Christensen

Salmisten – og Hymns From Nineveh-kapelmester – Jonas Petersen skulle tilbage til det Afrika, der definerede barndomsårene, for på ny at suge alle indtrykkene til sig og herefter levere et mere kompositionsmæssigt enkelt og umiddelbart popalbum.

Der er musikalsk lys nok på albummets ni sange til at blænde selv den sorteste nat og mørkeste vinter. Og selvom ”Stråle – Tåre – Dråbe” eksempelvis er lidt simpel i sin lyriske dagligdag, så er den slet ikke uden evner tilsat den vibrerende solhymne, der omgiver ordene.

Jonas Petersen har altid leveret disse nymoderne kirkesange, og at de nu for første gang er på modersmålet forstærker indtrykket af, at der noget åndeligt højere på spil, men bliver udspillet i den hverdag, der omgiver os og på to sange hjulpet endnu mere på vej af N.F.S Grundtvig. Hvilket fungerer. Ikke overraskende.

Som hørt på den ualmindeligt fængende ”Kastanjer” hvor ordene ” Jeg tror, du kom for at fortælle mig, jeg ik’ bor alene med smerten i verden” virker præcis så angstdæmpende som tilsigtet, omgivet af smukke stryger-synthflader.

Og er det ikke meningen med (pop)salmer? At de skal medbringe os sindsro? Finde os trøst? At give håbet om, at det hele nok skal gå. I det her liv og det næste. At fælleskabet og kærligheden overvinder alt. I så fald er popmissionæren Jonas Petersen lykkedes. Og ikke mere end på den lysere end lyse ”Den sorgløse sommer”, som svæver på kanten af næsten for meget optimisme og klar blå himmel. Men kynismen må nok engang overgive sig til det melodiske, sorgløse overskud. Det bliver for svært at kæmpe mod. Det er fællesbetegneren for Sindets asyl. At blive overdynget med enkle, men klare budskaber. Såvel som musikalske som lyriske, så du til sidst må lukke lyset, varmen og kærligheden ind.

Albummets bedste sang er vuggevisen ”Bekendelse”, som også lukker og slukker med ordene ”hviler, i dig hviler jeg.”

Med Sindets asyl kan vi alle lukke øjnene i troen på, at i morgen bliver bedre end i dag. Og er det ikke just præcis, hvad vi alle har brug for i disse år?


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA