x
Råå: Ljungens lag

Råå
Ljungens lag

Cardigans-bassist på nye musikalske ekskursioner

GAFFA

Album / Malmö Inre
Udgivelse D. 01.02.2020
Anmeldt af
Simon Boertmann Brüel

For Magnus Sveningsson er The Cardigans ikke længere det musikalske omdrejningspunkt. Bassisten har de seneste år koncentreret sig om Råå, hans eget instrumentale projekt, som nu udgiver sit andet studiealbum, ”Ljungens Lag”, og vi er på mange måder uendeligt langt fra Cardigans’ iørefaldende popskabelon.

Råå – opkaldt efter et fiskerleje i det sydlige Helsingborg – kan med sin luftige, nordiske klange kombineret med afro- og dubinspirationer nogle steder minde om, hvordan Bremer/McCoy kunne lyde, hvis den danske duo udvidede instrumentparken.

Bebe Risenfors’ basklarinet, der har været en fast bestanddel af Råås lyd siden debuten ”Skånes Järnvägar” fra 2018, komplimenterer på vidunderlig vis de gammeldags synth-lyde og afrikanske rytmer.

Siden debuten har Råå udgivet både live-pladen ”Folkhemmet” og cover-EP’en ”Himmelsblå” med numre af blandt andre Föllakzoid og Pale Saints på det lille uafhængige selskab Malmö Inre, som Sveningsson driver sammen med blandt andre flere gamle Cardigans-kolleger.

Andre steder er inspirationen fra tidlige elektroniske krautrockbands som Kraftwerk og Tangerine Dream tydelig, og derfor er det ikke mærkeligt, at bob hund pludselig dukker op i erindringen, når man lytter til Råå – vel at mærke, når bob hund er i den mindre guitarrockede ende med Jonas Jonassons keyboards i centrum.

Råås musik er en charmerende blanding af gammelt og nyt fra alle verdenshjørner, men desværre mister ”Ljungens Lag” ind i mellem sit greb om lytteren og bliver lidt for meget stiløvelse og baggrundslydtapet. Selv om pointen med Råå helt sikkert ikke er at minde bare det mindste om The Cardigans, kan man alligevel godt i ny og næ savne lidt mere (pop)melodisk dynamik i de stemningsfulde instrumentale udflugter – som på pladens næstsidste nummer, ”Vispen”, med sin fine lille melodi og albummets i øvrigt eneste korstykke.

Men Magnus Sveningssons Råå er først og fremmest en dejlig meditativ, sonisk ekskursion.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA