x
Nick Cave: Stranger than Kindness

Nick Cave
Stranger than Kindness

Smuk præsentation af Caves univers

GAFFA

Bog / Canongate Books
Udgivelse D. 23.03.2020
Anmeldt af
Espen Strunk

Nick Cave har alle dage været en produktiv herre. Parallelt med pladeudgivelserne er det således også blevet til en række bøger af gennemgående høj kvalitet – herunder to romaner, lyrikbøgerne King Ink del 1 og 2 og senest den vellykkede Brækposesangen fra 2016.

Nu føjer endnu en bogudgivelse sig så til rækken – for selvom Stranger Than Kindness ret beset er et udstillingskatalog i (meget) flot format, så kan den også sagtens stå for sig selv.

Bogen – godt 270 sider i hardback – ledsager den store Cave-udstilling af samme navn på Det Kongelige Bibliotek i København; en stort opsat udstilling skabt i samarbejde med Cave selv og bygget op omkring mere end 300 genstande udlånt af Cave, kolleger og Arts Centre Melbourne.

Nyt materiale

Bogen indledes med en ny prosatekst af Cave skabt særligt til udstillingen – en kondenseret komposition betitlet "Shattered History", som i fem små afsnit beskriver en eksistentiel proces: At blive et individ, finde sig selv – blot for at gå i tusind stykker og endelig samle stumperne og erkende sig selv som en del af et større hele.

Det er stærke linjer, som er vanskelige ikke at høre i lyset af Caves personlige katastrofe for fem år siden og den efterfølgende sorgproces, Cave har talt så åbenhjertigt om ved de senere års gribende og generøse Conversations with Nick Cave-arrangementer.

”You stand anew, remade. You have rebuilt yourself. But yor are different”, hedder det i den nye tekst, og videre: “You have become a we, and we are each other: a vast community of astonishing potential that’s holds the sky aloft with our suffering that keeps the stars in place with our limitless joy, that situates the moon within the reaches of our gratitude, and positions us in the locus of the divine. Together, we are reborn”.

Nænsomt udvalgt

Herefter følger en lang række fotos og optryk af en lang række objekter – håndskrevne lister og tekster, hjemmelavede bøger og collager med bibelmotiver, notesbøger og breve.

Fra et julekort med det kirkekor, Cave sang i som knægt, til afklippede hårlokker fra unavngivne kvinder og en indkøbsliste fra de tidligere firsere indholdende såvel ”hårfarve” og et ”3 piece suit” som flybilletter og bøger af Schopenhauer, Beckett og Ezra Pound.

Gennem denne mængde af nænsomt udvalgt memorabilia, tekst- og billedmateriale tages vi med på en visuel rejse ind i Caves vanvittige og visionære univers – og føres gennem karrierens mange faser og facetter.

Inkluderet i bogen er også et begavet essay af den amerikanske forfatter Darcey Steinke. Og inden det afsluttende afsnit med ”contextualisation” af de enkelte udstillingsgenstande, rundes flot af med et helsidesfoto af Cave og hustru af den danske fotograf Casper Sejersen og endnu en ny tekst af Cave. En smuk bog.

LÆS OGSÅ: REPORTAGE FRA DET KONGELIGE BIBLIOTEK: Inciterende indføring i Nick Caves univers


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA