x
Diverse kunstnere: Stik dem en plade!

Diverse kunstnere
Stik dem en plade!

Nuancer forgår, Christiania består

GAFFA

Album / Copenhagen Records
Udgivelse D. 25.09.2020
Anmeldt af
Espen Strunk

Det er mange år siden, jeg har kunnet svinge mig op til et romantisk syn på ”fristaden” Christiania. Ikke bare takket være de beskidte penge og den organiserede kriminalitet, som næres her, men nok så meget på grund af den bekvemme fritagelse for de spilleregler, som gælder i resten af samfundet.

Men bevares, jeg forstår den kærlighed til området, man må nære, hvis man har været så heldig at vokse op på Christiania – det er vitterligt et vidunderligt stykke København, som på mirakuløs vis har undsluppet den gentrifikation, der ellers fejer over den vestlige verden og får alle storbyer til at ligne hinanden.

Derfor er jeg også helt med på afsættet for Stik dem en plade! – en helt ny hyldestplade til Christiania, her 44 år efter vi fik fremragende Christiania (1976) med uforglemmelige bidrag fra folk som Peter Thorup, Sebastian, Annisette og C.V. Jørgensen.

Tidens toneklang har som bekendt ændret sig en del siden dengang, og der spændes forholdsvis bredt på det aktuelle udspil. Der er pop, hiphop og reggae-toner med kontemporære kunstnere som Wafande, Karen Mukupa, Kaka feat. Shaka Loveless og Lukas Graham.

Det er alle sammen navne med nær tilknytning til Christiania, og også gode gamle drenge som Grev Lyhne – flankeret af legendariske Peter Ingemann – og Sorteper har fået plads på tracklisten og leverer et par af pladens højdepunkter.

Det samme kan siges om Bo Evers med sin ”Balladen om Staden” – uanset om man så køber ind på lovligt letkøbte linjer som ”de virkelige banditter / det er ikke christianitter / men de bumser i habitter / der bliver ved med at rakke os ned”. Nuancer forgår – men fristaden består.   


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA