x
Frank Frankie Ziyanak: Tidligere Straffet Person

Frank Frankie Ziyanak
Tidligere Straffet Person

Akustiske sværdslag

GAFFA

Album / Gateway Music
Udgivelse D. 26.01.2021
Anmeldt af
Esben Suurballe Christensen

Tunge emner bliver tacklet med Frank Ziyanaks akustiske guitar 

Hvis man ikke vidste det i forvejen, må det antages, at der vil gå en rum tid, før man forbinder den sødmefyldte – nærmest kvidrende – vokal med den samme person, der for mere end et årti siden stod på alverdens scener og højt og stolt sang ”Git Your Fuck On” over tonstunge elektrobeats.

Men radiovært, fritidstatovør, excentriker og altså tidligere frontmand i The Wong Boys, Frank ”Frankie” Ziyanak står ikke stille. Selvom han musikalsk har sat farten så alvorligt ned.

Det interessante ved efterfølgeren til sidste års solodebut under eget navn er denne gang teksterne og emnerne, der berøres. For musikalsk er vi i samme 70'er-værelse som på debuten. Det vil sige Franks vokal, en akustisk guitar og så en håndfuld melodier. Ikke just afvekslende og pulserende. Men måske meget tidstypisk for disse år, hvor der ikke sker en skid.

Tidstypiske, men også afvekslende og pulserende er derimod de emner, som Ziyanak berører på Tidligere straffet person.

”12 skud” handler om bandemedlemmet, der ikke har kunnet undslippe sin habitus og derfor ender op som bandemedlem. En opvækst og vej, Frank Ziyanak levende kan forestille sig, da den socialt belastede opvækst personligt kunne have medført den afkørsel. Men han valgte lykkeligvis en anden. Det er befriende at høre denne slags tunge sociale emner blive tacklet på andre musikalske måder end rapmusikkens.

På ”ADHD” bliver det personligt og vedkommende beskrevet, hvordan omverden ser på personer, der er diagnosticeret med opmærksomhedsforstyrrelsen ADHD. En diagnose, Ziyanak har tæt inde på livet. Albummet rummer også en fin fordanskning af Leonard Cohens ”Bird on the Wire”.

Albummets bedste sang er ”Tonnis drøm”. Som beskriver de nomadefamilier, der lever livet på vejen. Hele tiden på vej væk. Fra livet. Fra myndighederne. Fra trygheden. Fra det normalbegreb, som de fleste af os andre lever under.

Og sådan går det ellers på de resterende seks sange. Tunge og vedkommende emner. Til lyden af en fin og fjern musik. Et lidt mere afvekslende musikalsk udtryk og instrumentering, og Frank ”Frankie” Ziyanak har fundet en vinderformular.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA