x
Samantha Stark: Framing Britney Spears

Samantha Stark
Framing Britney Spears

Framing Britney Spears: Joken uden en punchline

GAFFA

Film / New York Times
Udgivelse D. 13.02.2021
Anmeldt af
Nanna Frank

De første plakater, der nogensinde hang på mine vægge, var af Britney Spears. Hendes var de første cd’er, jeg fik, og hendes var de første sange, jeg kunne synge med på – så godt som man nu kan, når man er syv år gammel og ikke forstår engelsk endnu.

Britney Spears var den menneskelige manifestation af en popstjerne.

Og så kom nedturen. Og så grinte vi lidt af hende, fordi hun var blevet en skygge. En karikatur af sig selv.

Avisen New York Times udgav i denne uge deres dokumentar Framing Britney Spears. En dokumentar, hvor vi kommer helt ind bag forhænget i det foretagende, der er og var Britney Spears.

Efter at have set dokumentarens 70 minutter griner vi ikke længere.

Gennem interviews med venner, tidligere ansatte, paparazzier og mange flere bliver vi konfronteret med en af de mest tragiske skæbner i nyere tids popkultur. Man kan forsøge at modargumentere, men når alt kommer til alt, er brandet og personen Britney Spears et produkt af en kultur, hvor kapital vægtes højere end menneskelig forstand.

I dokumentaren møder vi Britney Spears i Kentwood, Louisiana. Denne her lille landsby med lidt over 2000 indbyggere, hvor Britney vokser op i en familie med en fraværende far og et talent ud over det sædvanlige. Det er her, de første frø til at blive en superstjerne bliver sået.

Et af de første klip i dokumentaren viser en Britney Spears på 10 år, der har fået lov til at synge på tv. Til interviewet efterfølgende bliver hun spurgt af den gråhårede, mandlige vært, om hun har en kæreste, og om de så ikke skulle være kærester. Allerede her er tåneglene boret godt ind i ens trædepude.

Vi ser hende vokse til en ung teenager i The Mickey Mouse Club, hvor hendes brand er helt klart: Hun er den veninde, som du ser op til – og som du inderst inde er lidt misundelig på, fordi hun bare er så likeable.

Billederne af den unge pige, der danser og synger med et stort smil på læben, står i skarp kontrast til den 21-årige kvinde, der sidder og græder på landsdækkende tv, fordi Diane Sawyer i en hel time beskylder hende for at have knust Justin Timberlakes hjerte.

Alt imens Justin får highfives af en radiovært for at have knaldet med Britney.

Spørgsmål om sin jomfruelighed, sine bryster, sin seksualitet, at hun er ansvarlig for at opdrage unge piger landet over vælter ned over en kvinde, som på det her tidspunkt kun lige er landet i 20’erne. Som Britneys tidligere stylist, Hayley Hill, siger:

”Jeg har arbejdet med alle boybandsene, og det er aldrig sket for en eneste af dem.”

”Pas på hende”, ”Gør plads, så hun kan komme forbi” og ” gør ikke skade på hende” er ord, der runger fra den kæmpe folkemængde af paparazzier, mens Britney hvisker for sig selv ”I må ikke slås,” ”jeg er bange” og ”hvorfor er I så tæt på min bil?”. Hun er ikke engang fyldt 25 år her.

Men vi grinte, for vi kunne ikke forstå, hvordan en ung pige kunne få psykiske problemer af at få taget sit privatliv fra sig og blive udskammet af verdensomspændende medier. Ingen stoppede op for at spørge, hvordan det var kommet så vidt, for pengene rullede ind. Et billede af Britney Spears kunne dengang blive solgt for svimlende summer af hundrede tusinder af dollars.

Billederne af Britney Spears, der kronrager sig selv, og få dage efter angriber to paparazzier med en paraply blev tatoveret på min nethinde, da jeg selv stod som pre-teenager. Og jeg grinte og fnøs. Hun var jo selv ude om det, når hun ville være superstjerne.

Det er nu næsten 13 år siden, at Britney Spears mistede rettighederne over sit eget liv. I dag lever hun i et såkaldt conservatorship, hvor hendes fraværende far er kommet ind fra højre og har overtaget. Det er så mystisk, som noget kan være, og konspirationsteorierne er der nok af. Hvad vi ved er, at retsdokumenterne viser, at hun ikke ønsker værgemålet længere, men at faren ikke vil give slip.

#FreeBritney-bevægelsen råber højt i øjeblikket og med god grund. For det giver en grim smag i munden at se Framing Britney Spears. Når alt kommer til alt, har medierne, pladeselskaberne, kæresterne, familien og alle os andre framet en popstjerne og tvunget hende i knæ. Måske er det misundelsen, der gjorde det. Måske var det pengene, der gjorde det.

Men som Britney selv har skrevet på Instagram (hvis det da ikke skrevet af hendes hold), så bliver vi nok aldrig helt være sikre på, hvad der er foregået bag de lukkede døre. Heller ikke til trods for en dokumentar.

Framing Britney Spears er obligatorisk pensum for enhver popelsker. Særligt hvis du – ligesom jeg – undrer dig over, hvordan en verdensstjerne kan falde så dybt og i dag stadig være lænket til bunden.

Framing Britney Spears kan ses på TV2 PLAY fra den 13. februar. Britney Spears og hendes far deltager ikke selv i dokumentaren. New York Times har forgæves forsøgt at kontakte dem.

LÆS OGSÅ: Britney Spears i Herning 2011 – oplevet af en skuffet superfan


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA