x
Palle Mikkelborg & Bjarne Roupé Trio: Pieces

Palle Mikkelborg & Bjarne Roupé Trio
Pieces

ANMELDELSE: Mesterligt møde i jazzballadernes tågede landskab

GAFFA

Album / Storyville Records
Udgivelse D. 15.01.2021
Anmeldt af
Ivan Rod

Der er noget umådelig smukt, roligt og afklaret over musikken på Palle Mikkelborgs & Bjarne Roupé Trios fælles nye album. Noget langmodigt og godmodigt, men ikke på nogen måde kedeligt og konformt.

Tværtimod formår de to generationer – erfarne Palle Mikkelborg på trompet og Bjarne Roupé på guitar på den ene side og talentfulde Anton Langebæk på kontrabas og Benjamin Barfod på slagtøj på den anden side – at skabe et respektindgydende, næsten rystende reflekteret og sammenhængende udtryk.

Pieces er optagelsen af en koncert i Næstved i 2019. Her besluttede de fire spontant at gå på scenen sammen en aften – og optagelsen dokumenterer derfor dén aften, hvor Mikkelborg reelt var den eneste, der var på udebane – eftersom trioen var sammentømret.

Men Mikkelborg går ikke overraskende ind på scenen med en aktiv lytten, inciterende tilføjelse og ud kommer et samlet hele, der er eminent.

Pieces rummer fem ballader, som alle bliver ekstraordinært smukke – det gælder f.eks. versioneringen af Jim Peppers ”Witchi-tai-to”, John Coltranes ”Naima” og Eden Ahbez’ ”Nature Boy”. Roupés trio og Mikkelborg gør alle balladerne lyse, luftige, gribende – forløser dem med et aldeles suverænt overblik, med kunstnerisk sikkerhed og livgivende autenticitet.

Hvis Jan Johanssons Jazz på svenska rækker tråde tilbage til den svenske sangskat, rækker Mikkelborgs og Roupés Pieces tråde tilbage til Carl Nielsens tågede, fynske landskab. Og til Entrances tågede fusions- og kulturlandskaber.

Det hele er luftigt, sfærisk, tåget. Respektindgydende. Mesterligt. Især når man tænker på, at samarbejdet på scenen ikke var planlagt. Måden, hvorpå de fire musikere møder hinanden, giver og tager og med gensidig respekt indgår i den uforudsete helhed er simpelthen imponerende. På intet tidspunkt i løbet af albummet får man på fornemmelsen, at intensiteten falder. Slet ikke. Den kan variere i styrke og udtryk, men uanset om den er tilbageholdt eller eksplosiv er intensiteten uomgængelig. Magnetisk.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA