x
Copenhell-headlineren sætter nye standarder, når det kommer til streamingkoncerter

Korn, Monumental (live-stream), Los Angeles

Copenhell-headlineren sætter nye standarder, når det kommer til streamingkoncerter

Anmeldt af Alexander Hemstedt | GAFFA

Stranger Things: Drive-Into Experience-temaparken i Downtown Los Angeles, 24. April 2021

Meldingen fra regeringens ekspertgruppe fredag var en nedslående nyhed for de fleste store festivaler og musikbranchen i det hele taget herhjemme. Vi er vidner til en ny musiktidsalder: COVID-19-pandemien har forandret verdenen og dermed også musikbranchen. Kunstnere og arrangører har været og er under et gevaldigt pres. Dermed er alle parter nødt til at tænke ud af boksen og finde nye løsninger. I Korns tilfælde har man lavet denne verdensomspændende streaming-event. Kan det fungere? Hvordan er det, når man ikke mærker bassen og stortrommen i ens brystkasse? Konklusionen er, at Korn har sat nye streaming-standarter med Korn: Monumental.

Op til starten af streamet ser man en sammensat dokumentarfilm af Sébastien Paquet, hvor bandets medlemmer fortæller om ideen omkring Korn: Monumental og at de føler, at de vil give fansene noget særligt, et afbræk i disse krisetider. Dermed også sange, som bandet aldrig har spillet live før eller sidste gang for mere end 20 år siden. Billetpriserne er ikke lave, in mente med, at det hele kun foregår online. 20 US-dollar for early-bird-billetter og 30 US-dollar normalpris – så skal der leveres. Derudover kunne man købe et individuelt og virtuelt to minutters Meet & Greet med hele bandet for 250 US-dollar. Åbenbart var efterspørgslen så stor, at man udvidede tidspunkterne for fansene.

Bedre kan det ikke gøres

Lidt efter klokken 22 europæisk tid starter ”Korn: Monumental”, og én ting er meget karakteristisk for denne form for koncert: Lyden. Undertegnede har været til mange Korn-koncerter i sit liv, men aldrig kom guitarerne og ikke mindst Jonathan Davis så meget til deres ret i lydbilledet og hold op, hvor er det tight. Trommeslager Ray Luzier er, for mig at se, i verdens top fem af rock-trommeslagerne. Men guitarlydene fra James ”Munky” Shaffer og Brian ”Head” Welch er så tydelige i lydbilledet som aldrig før.

I koncerthaller med knap 10.000 mennesker går mange af guitar-nuancerne simpelthen tabt, når Reginald Arvizus (Fieldys) bas og Ray Luziers trommer også skal komme til udfoldning. I dette lydmiks er det hele blevet perfektioneret med dagens muligheder, og eksempelvis outroen til sangen Justin lyder bare fantastisk. Korn lyder en smule anderledes, når alle i bandet kan udfolde sig til 100 procent lydmæssigt, og det er en god ting. Lyden er decideret ”clean” med de meget nedstemte Ibanez-guitarer. Jonathan Davis er, som altid, på pletten, Fieldy viser oprigtig spilleglæde, og Ray Luzier fungerer som et schweizisk urværk uden fejl. Dertil kommer Munky og Head i deres unikke sammenspil. Korn har aldrig lydt bedre.

Noget lignende var GAFFA allerede vidner til under deres koncert i Alsterdorfer Sporthalle tilbage i 2017. Efter samme koncert havde GAFFA et eksklusivt interview med forsanger Jonathan Davis, hvor han blandt andet fortalte om Korn-lyden.

Korn: Monumental-sættet starter med introen fra Untitled-albummet fra 2007 og følges op af ”Victimized” fra The Paradigm Shift fra 2013. Dette nummer er aldrig blevet spillet live før. Energien er der fra start, selvom der ikke er et publikum. Scenen er omgivet af kæmpe storskærme, der sætter scenen i et fedt lys og samtidig viser mange visualiseringer. Det er hurtigt tydeligt, at det ikke er et live-stream, men blevet produceret på forhånd. Arealet omkring scenen er gigantisk stor, og lige pludseligt går det op for én, hvor de henholdsvis 20 US-dollar eller 30 US-dollar er gået hen. Der er ikke blevet sparet på noget som helst. Her får man rent faktisk valuta for pengene.

Derefter fortsætter Korn-toget med ”Cold” fra det seneste udspil The Nothing, hvor Jonathan Davis hovedsageligt bearbejder sin ekskones død efter en overdosis. GAFFA-anmeldelsen kan læses her: (red. LINK: https://gaffa.dk/anmeldelse/139494/anmeldelse-overraskende-slutspurt-redder-13er).

Det er tydeligt, at bandet har gjort sig mange tanker omkring sætlisten, da der spilles sange fra næsten alle 13 album, som bandet har udgivet. Vi får klassikere i form af “Falling Away From Me”, “Coming Undone”, “Freak on a Leash” eller “Here to Stay”. Samtidig får vi nogle ældre lækkerbiskener som for eksempel ”Alone I Break”, ”Dirty” eller ”Thoughtless”. De tre sidstnævnte sange er i den lidt mere ”rolige” afdeling af Korns bagkatalog, og bandets sammenspil er særdeles afgørende for, at stemningen sættes på rette spor, og ikke mindst vil eventuelle fejl tydeligt kunne høres. Det hele eksekveres med stor professionalitet, og Korn er blevet endnu mere tight end før. Særligt siden Ray Luzier overtog trommerne fra David Silveria og ikke mindst med Brian ”Head” Welches tilbagevenden 2013 er Korn i deres zenit. Det kan ikke blive bedre, men det er til gengæld også fremragende.

”Ball Tongue” er endnu et godt eksempel på den lækre Korn: Monumental-lyd: Sangen er fra debutalbummet fra 1994 og blev produceret af Ross Robinson i sin tid. Lyden er rå og beskidt på pladen. I livesituationen 27 år senere tror man næsten ikke sine ører. Det er, som om guitarerne kører endnu mere unisont med flere små nuancer end den gang.

Vi får endnu flere guldkorn i form af “Narcissistic Cannibal” fra The Path of Totality, “Black Is the Soul” fra The Serenity of Suffering samt netop “Justin” fra Follow the Leader. Korn har, særligt herhjemme, altid været en smule ”mindre” end resten af verden. Når Korn har spillet store haller med 10.000-15.000 mennesker i Tyskland, spillede bandet på henholdsvis Amager Bio eller Vega på selvsamme Europaturné. Kontrasterne er store. Copenhell-headlineren er forhåbentligt fortsat headliner til 2022-udgaven, når vi alle sammen er blevet vaccineret, og vi må håbe, at Live Nation Denmark samt chefbooker Jeppe Nissen også lader Korn spille uden for København en gang derefter. Train og VoxHall i Aarhus, Tobakken i Esbjerg og andre har forsøgt at booke dem mange gange. De danske heavy- og Copenhell-tilhængere kan i hvert fald glæde sig: Korn er klar til at blæse os alle sammen omkuld, når vi får mulighed for at se dem live igen.

 

Sætliste:

Intro (fra “Untitled”-albummet fra 2007)

Victimized

Cold

Insane

Falling Away From Me

You’ll Never Find Me

Thoughtless

Coming Undone

Throw Me Away

Justin

Black Is The Soul

Freak On A Leash

Alone I Break

Dirty

Can You Hear Me

Ball Tongue

Narcissistic Cannibal

Here To Stay

 

Line-up:

Jonathan Davis – vokal og sækkepibe

Reginald Arvizu alias Fieldy – el-bas

James “Munky” Shaffer – guitar og backing vokaler

Ray Luzier – trommer

Brian “Head” Welch – guitar og backing vokaler


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA