x
Marianne Faithfull with Warren Ellis: She Walks in Beauty

Marianne Faithfull with Warren Ellis
She Walks in Beauty

Sitrende smukt spoken word-album fra den aldrende legende

GAFFA

Album / BMG
Udgivelse D. 30.04.2021
Anmeldt af
Espen Strunk

Marianne Faithfull var knap fyldt 18, da hun indledte sin sangkarriere og via Rolling Stones-produceren Andrew Loog Oldham spankulerede direkte ind i tidens absolutte rock-elite i 1960’ernes London. Siden fulgte stofmisbrug, deroute og comeback med mesterlige Broken English fra ’79.

Endnu inden hele den historie begyndte, gik Faithfull imidlertid på katolsk pigeskole, hvor hun forelskede sig i 1800-tallets store, romantiske digtere – fra Keats og Tennyson til Shelley og Wordsworth. Og det er dén livslange kærlighedshistorie, som nu har fundet en lykkelig kulmination i She Walks in Beauty.

På papiret kan digte som ”Ode to a Nightingale”, ”La Belle Dame Sans Merci” og ”Lady of Shalott” muligvis virke utilnærmelige for en moderne læser. Indlevet leveret af Faithfulls sprukne stemme kommer de imidlertid til live, smukt akkompagneret af Warren Ellis’ lydlandskaber og med Nick Cave på klaver i flere af albummets titler.

Det er et på én gang højlitterært og meditativt album, som lægger sig i smuk forlængelse af 2018-udspillet Negative Capability og cementerer indtrykket af en sofistikeret ener, som har lavet noget af sit allerbedste arbejde sent i livet – ofte med hjælp fra nogle af rockens mest interessante profiler.

Det taler for sig selv, at både Ellis og Cave efterhånden kan kaldes hendes faste samarbejdspartnere, og den i dag 74-årige sangerinde har ganske enkelt ingen sidestykker i popkulturen. Faithfull har favnet såvel hedonisme som højkultur og overlevet både heroinmisbrug og covid-19.

Det er både sjælfuldt og livsbekræftende at lytte til disse recitationer – optaget hjemme hos Faithfull i London-forstaden Putney, efterfølgende taget under kærlig behandling i Ellis’ hjemmestudie i Paris og med gæsteoptrædener af såvel Cave som legendariske Brian Eno. Vidunderligt.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA