x
PJ Harvey: Is This Desire? – The Demos

PJ Harvey
Is This Desire? – The Demos

ANMELDELSE: Nye nuancer til langtidsholdbart hovedværk

GAFFA

Album / Universal Music
Udgivelse D. 29.01.2021
Anmeldt af
Espen Strunk

Musik- og litteraturhistorien er fuld af eksempler på store værker født ud af forliste kærlighedsforhold. Sjældnere er det, at begge parter barsler med vigtige værker i kølvandet på en brudt relation. Det var imidlertid netop, hvad der skete, da den alternative 1990’er-rocks power couple, Nick Cave og PJ Harvey, gik hver til sit i 1996-1997.

Mens Cave vendte blikket indad på The Boatman’s Call, brugte Harvey det meste af 1997 på at skabe hovedværket Is This Desire? Pladen var Harveys fjerde og markerede en bevægelse væk fra forgængernes guitardrevne lyd og i retning af et mere atmosfærisk, indimellem næsten trip-hop-agtigt udtryk.

Det var – og er – en enestående plade, som demonstrerer Harveys format som både sangskriver og vokalist. Det gør sig også gældende på demoerne til pladen, som nu er udkommet som selvstændigt album i den fortløbende række af demo-udgivelser fra i dag 51-årige Harvey.

Hvis demoerne til de første tre skiver viste en kunstner i færd med at skabe et helt eget, kunstnerisk rum, er Is This Desire? – The Demos lyden af en Harvey, som hæver barren endnu engang. Ligesom hos eks-kæresten Cave sammenskrives personligt, historisk og mytologisk stof i et særegent tekstunivers.

Det forekommer sigende, at hele to sange tager udgangspunkt i den katolske helgen Skt. Katharina, som blev martyr efter at være blevet tortureret og henrettet for sin tro i det 4. århundrede. I al fald fremstår Harvey også både begavet og kompromisløs på disse demoer. Som på velkommen vis føjer nye nuancer til en kunstner og et album, som i bakspejlet fremstår som en af 1990’ernes mest substantielle og holdbare.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA