x
Neil Young: Young Shakespeare, Deluxe edition (cd/lp/dvd)

Neil Young
Young Shakespeare, Deluxe edition (cd/lp/dvd)

Young Shakespeare: Meget mere end en tvilling

GAFFA

Album / Reprise
Udgivelse D. 15.05.2021
Anmeldt af
Henrik Friis

I 2007 udkom Neil Youngs Live at Massey Hall 1971, en yderst stærk arkiv-udgivelse optaget foran canadierens hjemstavns-publikum i Toronto med Young som eneste aktør på scenen – kun bevæbnet med guitar og piano. En perleoptræden fra en ditto periode.

Det til trods kan det måske virke lige tæt nok, at Young Shakespeare nu er på gaden: Optaget 22. januar 1971 i amerikanske Stratford, Connecticut – blot tre dage efter Massey Hall-koncerten. Samme set-up. Kortere show, og kun ét andet nummer: ”Sugar Mountain”.

Og så alligevel. Feelingen ér en anden – stemningen og publikumsdialogen er mere følsom/intim her i den mindre koncert-ramme i Stratford end på den store hjemmebane tre dage tidligere. Og nok så afgørende: Koncerten blev optaget på film, som siden kun er blevet vist i tysk tv for år tilbage. Indtil nu.

Det er efter sigende den allerførste filmede koncert af Young solo, og var datidens tv-teknikker meget anderledes end i dag, så giver de mørke, grynede billeder alligevel stærke close-ups af en fuldt fokuseret og intens musiker: Youngs markante lyse stemme er på sit højeste, fine nærbilleder af det suveræne percussion-prægede spil på den akustiske guitar – eller de simple, massive pianoanslag i magtfulde ”A Man Needs A Maid”/”Heart of Gold” der er blandt bidragene fra det Harvest-album, som gjorde Young til kæmpestjerne et år senere.

Alvor og humor. Indadvendt og ekstrovert på samme tid. En solist på toppen af sit game med After the Gold Rush- og Crosby, Stills, Nash & Young-succes i ryggen. Young selv betragter optagelsen som en af sine absolutte live-favoritter – en af de reneste optagelser med ham overhovedet. Det kan man kun være enig i. På den måde er Young Shakespeare langt mere end ”bare” en tvilling til Massey Hall. Et must for fans.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA