x
Ustoppelig eufori på rubinbryllupsdagen

TV-2, Jyske Bank Arena, Odense

Ustoppelig eufori på rubinbryllupsdagen

Anmeldt af Adam Bouttai | GAFFA

"Hvis man kan være heldig at ramme en tre-fire sange, der løser op for et eller andet, skal jeg ikke forlange mere," lød de ydmyge ord fra Steffen Brandt til GAFFA i 1987. Det var dengang, GAFFA efterlod tryksværte på fingrene, en Roskilde Festival-billet kostede 320 kroner og Thor Pilsner var den foretrukne tørstslukker. 

Årtier senere skal en af de helt store mærkedage finde sted. Det er aftenen, hvor vi hylder det danske sprog. Det er aftenen, hvor den danske musikkanon skal akkompagneres af Syddanmarks allerdygtigste korsangere i tusindvis. Det er aftenen, hvor Fyn hejser æresporten. Det er fyrreårsbrylluppet mellem en hel nation og TV-2. 

Succesfuld udlicitering af rytmiske opgaver 
På slaget 20:00 toner Sven Gyldmarks ”Bornholmervalsen” ind på anlægget i mp3-format. Jubelbrølene lyder, mens de populærmusikalske helte indfinder sig bag instrumenterne. Trommerne slås an af Sven Gaul på åbneren "Fri som fuglen". Folkefesten i arena-format er hermed igangsat. 

Det ender med at blive den type bryllupsdage, hvor arrangøren har glemt samtlige sanghæfter. "Fantastiske Toyota" og "Natradio", viser dog under sterile breakdowns, at aftenens publikum er regionsmestre i TV-2 strofer. 

Brandt inviterer folkemasserne til at "deltage rytmisk i det omfang evnerne rækker. Har I lyst til det?" lyder det fra scenen. Fra dette moment bærer Brandts udlicitering af vokal- og koropgaverne fuldstændigt frugt. 

Altid hornmusik på runde bryllupsdage
Som det hører sig til ved runde bryllupsdage, så er hornmusik et ufravigeligt krav. "Overraskelsesmomentet" med saxofon, trompet og trombone er solidt udført på en forfriskende levering af "Vi skaber en verden perfekt". 

Korsanger og vokalist Anne Hjort imponerer med fornemme vokal-stykker på "Nutidens unge" med dertilhørende uopslidelig synkope-energi fra Gaul. Tracket emmer af fornem coming of age, der efterlader samtlige håndflader i salen rødglødende og stemmebåndene på vej mod adskillige dages rusten hæshed. 

Brandt på versefødder og en arena på dansefødder
Dette er ikke aftenen, hvor sætlisten polstres med uudgivet materiale. Til gengæld leveres et fornemt cover af Lis Sørensens "Indtil dig igen” (med tekst af Brandt) præsenteret som inderlig duet mellem Brandt og Hjort. I den anden cover-boldgade kan fjolleriet få livseliksir på Queens "Another One Bites the Dust". 

Der bibringes musikalske overraskelser, uden at krydderiblandingen er for skarp til lytternes smagsløg.  Med Brandt på danske versefødder, et orkester på frierfødder og et publikum på dansefødder sikres kærlighedshytten et ekstra skud amorine-juice under et cover af B-52’s "Love Shack". 

Et nærmest uudtømmeligt hitarsenal giver rum til "Kys Bruden”. Det er udødelig poesi til masserne. Hvad angår publikums koregenskaber: "Don't Get Me Started" – lydtrykket udfylder hver og en af arenaens kubikmetre. Om det så er jazzklub-improvisationer, Aarhus-funk, rap (på "Popmusikerens vise") eller distortion-tråd, så modtages hvert øjeblik med absolut hengivenhed. 

Landets mest troværdige kærlighedsforkynder
Encore-sekvensen påbegyndes med vuggende og messende energi under "Kalundborgbåden".
 
Niels Hoppe får arenaen udi jazzklub-mørket på alto-sax under "Kys det nu". Der lukkes og slukkes "Bag duggede ruder" og en uundgåelig ekstase med et 15-personer stort kor som sidste es i ærmet fra Brandt og co. Lerchenfeld tager på en sidste pentatonisk udforskning af den røde Strats gribebræt og kan trække popfesten i lettere anarkistiske rockhimmellag. 

Samtlige 24 sjæle, der i løbet af de to timer kommer på scenen, får lov til at skinne igennem på mastodont-hit-sætlisten. Udover at generøsiteten kan udfylde hele arenaen, bevidner aftenens hyldest, at Steffen Brandt er landets mest troværdige kærlighedsforkynder. Lyriske spidsfindigheder, melodiske ørehængere og en strid strøm af kærlighed på strofe-form brænder sig igennem årtierne. 

Brandt, Gaul, Lerchenfeld, Olesen og hele TV-2-armadaen har leveret en maratonkoncert i sprinter-tempo. Med lyrisk magi er en propfyldt håndboldhal i provinsen blevet tilflugtsstedet for nutidens unge (uanset hvad fødselsattesten end måtte sige). 

På vegne af alle – tak Brandt og co. for at være jeres nations vigtigste lydkilde til tro, håb og kærlighed igennem 40 år.

Æresporten kan igen hejses til de tre udsolgte shows i KB Hallen d. 28. og 29.  samt i Ceres Arena d. 30. oktober. 

TV-2 sætliste:
”Fri som fuglen”
”Fantastiske Toytota”
”Natradio"
”Vi skaber en verden perfekt"
”Det er samfundets skyld”
”Der går min klasselærer”
”For dig ku' jeg gøre alting” 
"Som i himlen" 
”Kom og se, far danser” 
”Don't Get Me Started”
"Another One Bites the Dust" (Queen-cover)
”Popmusikerens vise”
”Kærligheden overvinder alt” 
”Alt hun ville var at danse”
”Indtil dig igen” (Lis Sørensen-cover)
”Baby Blue"  
”Lanternen”
”Nutidens unge”
”Love Shack” (The B-52's-cover)
”Hele verden fra forstanden”
”Fald min engel”
”Be babalula”
”Kys Bruden”
”De første kærester på månen”
Encores:
Encore 1: "Kalundborgbåden" 
Encore 2: "Kys det nu (det satans liv)"
Encore 3: ”Bag duggede ruder”

TV-2 liveband:
Steffen Brandt: Vokal, keys og akustisk guitar
Sven Gaul: Trommer
Hans Erik Lerchenfeld: Guitar
Georg Olesen: Bas
Anne Hjort: Kor, perkussion, guitarlele og vokal
Peter Dencker: Keys

Jan Lynggaard Sørensen: Trompet og perkussion
Niels Hoppe: Alt saxofon, tenor saxofon og perkussion
Anders M. Christensen: Trombone og perkussion

+ 15 personers kor i "Bag duggede ruder"


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA