x
Diverse kunstnere: I’ll Be Your Mirror: A Tribute to the Velvet Underground and Nico

Diverse kunstnere
I’ll Be Your Mirror: A Tribute to the Velvet Underground and Nico

Helhjertet hyldest til et af rockens vigtigste værker

GAFFA

Album / Verve Records
Udgivelse D. 24.09.2021
Anmeldt af
Espen Strunk

Der er få enkeltstående album i rockhistorien, som stikker lige så klart ud med sin helt egen, distinkte lyd som The Velvet Underground & Nico fra 1967. "Stilskabende" og "banebrydende" er hyppigt anvendte floksler i musikjournalistisk sammenhæng.

Bananpladen – som den populært er blevet kaldt, på grund af Andy Warhols berømte coverdesign – er en af de få, hvor disse prædikater rent faktisk er berettigede. 

For nogle år siden fejrede det oprindelige medlem John Cale albummet med en række gæster ved en mindeværdig koncert i Paris. Og nu har en stribe interessante musikere så indspillet en regulær hyldestplade til den 44 år gamle klassiker. 

Sangene præsenteres her i samme kronologiske rækkefølge som på originalalbummet. Der lægges således smukt ud med Michael Stipes (billedet) fremragende, skrøbelige fortolkning af "Sunday Morning" og rundes af med et helt forrygende klimaks i Iggy Pop & Matt Sweeneys frenetiske take på proto-støjrockeren "European Son".

Mellem disse yderpoler kan man glæde sig over adskillige virkelig fine fortolkninger af forlæggene – fra St. Vincents eksperimenterende udlægning af "All Tomorrow's Parties", over Courtney Bartnetts "I'll Be Your Mirror" til Kurt Viles virile opdatering af "Run Run Run".

Fra Andrew Birds mellemøstligt influerede gendigtning af s/m-hymnen ”Venus in Furs” til Sharon Van Ettens personlige versionering af Nicos gamle glansnummer ”Femme Fatale”.

Hvor nogle hyldestplader mest af er en afspejling af, hvilket navne som lige er oppe i tiden på et givent tidspunkt, virker de medvirkende her alle som meningsfulde valg i sammenhængen. En virkelig veloplagt hyldest – og en vemodig påmindelse om, hvor meget vi mangler Lou Reed, som døde i 2013.

LÆS OGSÅ: Ny Lou Reed-dokumentar indeholder hidtil uhørt demo af Velvet Underground-klassiker


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA