x
A Mess: Woman

A Mess
Woman

Fandenivoldsk og tiltrængt røst

GAFFA

EP / Puffin Artlab
Udgivelse D. 09.10.2021
Anmeldt af
Johanne Nedergaard

Foruden at være en fremragende debattør er Dorte Hartmann også godt med, når det kommer til musikken. Under kunstnernavnet A Mess skaber hun indierock med politiske og feministiske undertoner. Nu har hun udgivet, hvad hun selv kalder ”En fuckfinger til patriarkatet” på sin debut-ep Woman, der – foruden at være en tiltrængt langemand – er fem stærke skæringer, der sætter lyd og ord på, hvordan det er at være en ung kvinde i (rock)musikbranchen. 

”Fuck Your Way to the Top” åbner pladen med stærke guitarriffs, mens sydende sarkastiske budskaber deles med Hartmanns karakteristiske vokal, hvor snakken går på, når kvinder karrieremæssigt når til tops og mændene (og alle andre menige snæversynede) ikke kan affinde sig med det. Listigt, vigtigt og sjovt.

Gennem hele ep’en løber tankerne hen på Sonic Youth, The Runaways og The Breeders. Her er ”Blame Is a Dye” ingen undtagelse, som med larmende strenge, flabede kor og en nærmest knirkende og forførende vokal, der tager os med på en dyster fortælling om listepikke og overgreb: ”Pelvis shaking rousing moves / Who will know the exact truth? / Hidden bruise doesn′t heal as scars / Nothing shown thus nothing was”. Selv har A Mess udtalt, at sangen skal medvirke til, at kvinder skal gøre op med skammen ved at sætte grænser, og at musikken skal være en løftestang for svære problemstillinger og skal skabe forandring i et samfund, der mangler en gevaldig holdningsændring. Amen, jeg kunne ikke have sagt det bedre selv!

På ”Champagne” kommer vi ned i tempo og kraft, og A Mess viser os, at hun også kan tage en mere dybdefølt og roligt approach med en mere klar vokal og mindre distortede strenge, og det klæder hende skam også – jeg er personligt mest tilhænger af dér, hvor den får lidt mere smadder, selvom vi da bliver præsenteret for et par frække riffs på vejen.

Slutteligt bliver vi tryksparket af sted af den radioroterende ”Aquarium”, der med sine hypnotiserende hooks og sin fandenivoldskhed lige netop indikerer, at A Mess bestemt er en dansk kunstner, man skal holde øje med, for den her udgivelse holder i den grad vand.

Skal jeg sætte en finger på A Mess' projekt, skulle det nærmere være, at hendes kunstnernavn ikke rammer plet. For intet på hendes udgivelse virker rodet eller malplaceret, men derimod velovervejet, eftertænksomt og stærkt tilrettelagt. Kæmpestort tillykke med en fremragende udgivelse!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA