x
Bruce Springsteen & The E Street Band: The Legendary 1979 No Nukes Concerts (2xcd/dvd)

Bruce Springsteen & The E Street Band
The Legendary 1979 No Nukes Concerts (2xcd/dvd)

42 år gamle optagelser med Springsteen i festhjørnet

GAFFA

Album / Sony Music
Udgivelse D. 19.11.2021
Anmeldt af
Henrik Friis

Dette brag af en film- og lydoptagelse har ligget i gemmerne siden september 1979, hvor Bruce Springsteen og hans E Street Band spillede to aftener i New Yorks Madison Square Garden som del af de såkaldte No Nukes-koncerter – skabt af musikersamarbejdet MUSE som reaktion på udslippet fra a-kraftværket på Three Mile Island et halvt år tidligere.

Med andre navne på plakaten var der ikke tid til et vanligt opbyggende fuldlængdeshow, så Springsteen og hans band brugte den afmålte halvanden time til at skabe en decideret rockfest. Afsættet var tre sange fra Darkness on the Edge of Towns mørke skildringer, udført i et sugende, medrivende drive, mens Springsteen med høj 50’er-frisure lagde grunden til et show med guitaren flyvende rundt på kroppen og med flygel og kabinetter som springbræt.

Springsteen fyldte 30 år dagen efter den sidste af koncerterne, men det svælges der ikke i. En fødselsdagslagkage fra publikum kastes direkte tilbage i armene på tilhængerne, mens Clarence ”Big Man” Clemons brede sax-brøl og de andre følger deres boss helt ud på kanten.

Enkelte indslag som ”The River” – her spillet for allerførste gang som en forsmag på det kommende album – og ”Jungleland” fra Born to Run sænker pulsen og lader eftertænksomheden kigge bare en smule frem. Men ellers er det fest fra en kunstner på vej mod karrieretoppen:

No Nukes-gæsterne Tom Petty og Jackson Browne er med på ”Stay”s 60’er-hygge-soul – og ellers kører Springsteen og bandet rock’n’roll-festen helt hjem i garagen med et langt Detroit-medley og Buddy Hollys ”Rave On”.

At filmen klipper mellem de to koncerter – den ene dag f.eks. med Clemons i hvid vest og bukser den anden i pink jakkesæt og hat – betyder intet. Den totaltranspirerende helhed er fællesnævneren. For mere nuancerede filmudgaver af bossens koncerter i den periode må man ty til de fremragende fra Hammersmith Odeon i 1975 og Arizona State University i 1980. Men som festrock er det her svært at overgå.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA