x
ANMELDELSE: Alto Aria tog os stil- og selvsikkert igennem en verden af lyd

Alto Aria, Spot Festival, A-huset, Aarhus

ANMELDELSE: Alto Aria tog os stil- og selvsikkert igennem en verden af lyd

Anmeldt af Stefan Rutović | GAFFA

Maria Leth Schütze har i henholdsvis 2020 og 2021 udgivet albumsne Tides og Shapes, der begge byder på ekstremt fascinerende eksperimentalmusik. Hendes albums er struktureret mere som rejser, hvor hun nænsomt fører lytteren igennem sine vilde blandinger af skønsang, elektronisk produktion og fantastiske kontraster imellem det melodiøst flydende, det industrielt voldsomme og den ulmende uhygge.

Som klokken begynder at slå lidt i showtime, begynder publikum så småt at dumpe ind på A-Huset, der med flot blå belysning og et loft prydet af store snefnuglignende ”balloner” virker som et ideelt rum for Alto Aria. Dog er der to ærgerligheder, der desværre var ude af Schützes hænder, der kom til at påvirke koncerten.

For det første var publikum lige lovligt snakkesaligt, for det andet kørte et baspulserende dj-sæt lige ude for A-Huset, hvilket desværre tog noget af indlevelsen fra en ellers fantastisk koncert.

Roligt og ydmygt bevæger Schütze sig op bag mikrofon og pult, siger pænt godaften til publikum, og herfra går hun ellers i gang. Med et udefinerbart bevægende visuelt bagtæppe, det blå lys, og to kæmpe højtalere på hver side af scenen bliver vi lyttere langsomt lukket ind i hendes æterisk farverige verden.

Lyden var knivskarp og velafbalanceret igennem hele koncerten. Fra hendes klare og rene vokal til den tunge bas og de distortede og hvinende lydelementer, spillede det hele sammen til, at vi for ørerne af os hørte dette lydunivers opstå. Endnu mere specielt var det, at se hele denne ekstremt teksturfyldte lyd opstå fra blot én kvinde, med én pult foran sig.

Til tider stod hun og dansede, men mest af alt svingede hun blot rolig og selvsikkert fra side til side og bølgede på samme måde som sin musik. Hvad der også gjorde koncerten så fantastisk indlevende var, hvordan vi blev ført fra det ene nummer til det andet, uden at det på nogen måde virkede hverken forkrampet eller uigennemtænkt.

Det bedste eksempel på dette var, da hun spillede ”To Become Fluid”. Fuldstændigt nonchalant kunne Schütze det ene sekund stå og give en totalt gennemført vokalpræstation, og det næste ville hun allerede være fire skridt inde i overgangen til næste nummer.

Jeg vil helst pege på hele hendes optræden som et højdepunkt, men især ”Still Waiting” med sit vilde panorerende lydbillede fungerede fantastisk i A-Huset. Derudover var hendes nyere single ”Sheets Blue” med sin vildt underspillede, men opbyggende bevægelighed et dybt smukt og samtidig ominøst moment.

Det tidligere nævnte, med både dj-sættet uden for A-Huset, og den samtalekøkkenstemning, der var lidt for meget af blandt publikum, gjorde desværre ,at man i de mere stille og ømme momenter blev hevet ud af oplevelsen. Og som skrevet tidligere er det jo ikke i hendes kontrol, men noget, der desværre gik en smule ud over oplevelsen.

Lad mig her skrive, hvad så mange andre skribenter og musikere har skrevet og sagt: en koncert skal opleves, hyggesnakken med din homie kan du tage bagefter.

Med det sagt gav Alto Aria en fantastisk og gennemført koncert. Jeg glæder mig til at se hende igen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA