x

Orchestra Baobab
Pirates Choice

Orchestra Baobab: Pirates Choice

GAFFA

Album / World Circuit / MNW
Udgivelse D. 11.12.2001
Anmeldt af
Torben Holleufer

Pirates Choice blev første gang udsendt for godt 20 år siden, men kommer her i en ny udgave, hvor seks nye numre er tilføjet. Og tak for det.
Orkestret var i sin storhedstid den ledende eksponent for den rumbabølge, som hærgede Senegal – ligesom de var kraftigt præget af Bob Marley og måske især Jimmy Cliff, der ledsaget af den jazzinfluerede mesterguitarist Ernest Ranglin væltede Dakar og omegn - og i årene efter gik lidt i glemmebogen, da Youssou N’Dour og Salif Keita skabte stilen mballax, der i højere grad inkorporerede afrikanske instrumenter. Alligevel er Pirates Choice særdeles afrikansk og har et særligt dovent flyd i de perfekt spillede kompositioner ofte sunget på wolof. Her er det folk som Medoune Diallo, der er i forgrunden, og som i dag kendes fra de fænomenale Africando, som netop er et orkester, der hylder den stil, som Orchestra Baobab stod for.
Albummet har en egen rå studielyd, og kombinationen af de henslængte rytmiske forløb med masser af tid, de sprøde horn, de let forvrængede guitarer og stemmerne med deres kald/svar-effekt giver en særlig stemning som fra en tid, der for længst er tabt, ikke ulig skiver fra reggaens barndom.
Endnu et originalt album fra folkene, der også gav os Buena Vista Social Club. Af det stof, som klassikere laves af.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA