x

Div. Kunstnere
Tea In Marrakesh

Div. Kunstnere: Tea In Marrakesh

GAFFA

Album / Stern's Earthworks / Amigo
Udgivelse D. 12.12.2001
Anmeldt af
Torben Holleufer

Det engelske Earthworks-plademærke var pioner inden for verdensmusik i firserne med fine antologier over eksempelvis den algierske raï-scene. En tradition, man her fortsætter med en stribe af halvfemsernes navne inden for den nordafrikanske populærmusik, en del af dem dog med udgangspunkt på den franske scene.
Her er stor variation i numrene, der alle er blandt de bedste popting udsendt over det sidste tiår. Intet nyt under solen her.
Når det er sagt, er der fede genhør med algierske Youcefs Salam, de spændende marokkanere i Nass Marrakesh, der blander Saharas rytmer med flamencoinspireret guitar, Gnawa Diffusions inspirationer fra gnawa, reggae, raï og flamenco, Hamid Baroudis blanding af trancebeats hentet ud af traditionen og rendyrket pop, eller den utrolige El Lila Matefrach med raï’ens bedste sangerinde Chaba Zahouania, hvor den hæst syngende diva fortæller sin elsker, at 'i nat bliver der ingen søvn'. Raï fra Oran i klassisk stil.
En overraskelse er stjernen fra den tunesiske ferieø Djerba, Faouzi Ben Guamra, som præsenteres med det fine nummer Enjibek Enjibek, der er taget lige ud af traditionen komplet med ghaita-oboe og rullende rytmer, som det også kendes fra trancegrupperne i de marokkanske Rif-bjerge. Eller den helt vidunderligt syngende jazzinspirerede sudanesiske sangerinde Rasha.
Varieret præsentation af uendeligt spændende del af verden.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA