x

Susana Baca
Espiritu Vivo

Susana Baca: Espiritu Vivo

GAFFA

Album / Luaka Bop / Virgin
Udgivelse D. 17.03.2002
Anmeldt af
Torben Holleufer

Tredje album med den afroperuvianske sangerinde på Luaka Bop. Baca blev for et par år siden hyped til at være cubanske Buena Vista Social Clubs arvtager som anmelderkæledægge i den engelsksprogede verden. Med rette, selv om hendes mere introverte musik er af typen, der normalt først fanger efter et par gennemlytninger. Sådan har det i hvert fald været indtil nu.
Espiritú Vivo bryder alle normer, indspillet live i studiet i New York med det sædvanlige afroperuvianske orkester med to gæstesolister, hvoraf specielt guitarist Marc Ribot virkelig får sat en kant på Bacas udtryk. Ikke ulig pladeselskabsejer David Byrne, som helt sikkert ikke har været langt væk, og hvor der er noget af den samme stemning som på Talking Heads-udgivelserne fra omkring 1980. Ligesom der i de rytmiske passager for alvor sættes fokus på den afrikanske forbindelse, så man nærmest hensættes til brasilianske Bahia.
Albummet her er en nydelse og et studie i stor variation, hvor Baca for alvor folder sig ud og sætter streg under den udvikling, der tegnede sig på de to første plader på Luaka Bop. Med den afroperuviasnske tradition helt i behold formår hun her at skabe et internationalt udtryk, der udsletter alle sproglige grænser, så hun rammer lytteren med sin ufattelige stemme af lige dele sødme og smerte.
En veloplagt udgivelse, der meget vel kan blive Susana Bacas fortjente indgang til det store publikum.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA