x
Electric Six & Zongamin: The ULU, London, UK

Electric Six & Zongamin, The ULU, London, UK

Electric Six & Zongamin: The ULU, London, UK

Anmeldt af Jakob Rosenbak | GAFFA

Opvarmningsbands er en utilregnelig størrelse: De kan enten være røvsyge og med til at spolere, hvad der kunne have været en god koncertoplevelse (hvis man da ellers havde misset dem) - eller de kan være fantastiske og slå benene væk under én, når man står der helt forsvarsløs foran scenen uden forventninger.

Zongamin tilhører heldigvis sidstnævnte kategori - og de er heldige, for med jobbet som support for up-and-coming one-hit-wonders Electric Six følger et publikum, som er indstillet på at måtte give musik, de ikke allerede kender, en chance.

Zongamin består af fem unge mænd, der i stil med The Hives alle er ens i tøjet. Iklædt denimbukser samt lyslilla skjorte og slips stiller de op på scenen i en halvcirkel og påbegynder så, hvad der hurtigt udvikler sig til et rigtigt funky, interessant og velspillet sæt.

Kvintetten er instrumental, og med keyboard, trommer, guitar, bas og percussion fremfører de kompositioner, der problemfrit svinger mellem disco, surf, exotica, rock’n’roll, kitsch og kraut-rock. Alle numrene er yderst groovy - og de lyder fra tid til anden, som hvis man satte James Browns backingband til at spille post-rock.

Show er der måske ikke så meget af, men Zongamin spiller så godt, at de ikke behøver en masse stunts for at holde publikums opmærksomhed rettet mod scenen. Deres sæt inkluderer singlen Tunnel Music samt Whiplash, der afslutter deres sæt med en hætteklædt gæst ved navn Sonovac på vokal.

Zongamin får et rigtigt godt bifald fra aftenens publikum - og det er helt fortjent, for de er ganske enkelt det bedste nye band, undertegnede har set inden for det seneste år. Rygterne siger, at gruppen for nylig skrev kontrakt med XL Recordings, og at der kommer et album til marts, så dem skal vi nok komme til at høre mere til!

Aftenens hovednavn, Electric Six, har til opgave at bevise, de har fortjent den hype, der sendte deres internationale debutsingle Danger! High Voltage (XL Recordings) ind som nummer to på den engelske single-hitliste. Nummeret indeholder en excentrisk gæstevokal sunget af Jack White fra The White Stripes - men i aften er Electric Six alene på scenen uden deres ven fra hjembyen Detroit.

Deres stil kan vel bedst beskrives som disco-metal med tungen dybt begravet i kinden og en kærkommen svaghed for hårde rock'n'roll-riff - og jo, det rykker pænt.

Gruppen er ganske underholdende at se på og nærmest stylet som et kikset, sleazy og voksent boyband. Medlemmerne ligner alle individer, der lever i en verden mellem Spinal Tap, en David Lynch-film og den lukkede afdeling - og de sender masser af attitude og energi ud over scene-kanten.

Allerede efter den første sang samler guitarist Rock'n'Roll Indian et par pige-underbukser op fra scenen og lugter mistænksomt til dem for derefter at annoncere, at de ikke har været brugt. Den anden guitarist Surge Joebot når undervejs i sættet også at flirte med flere tøser, mens han dynger resten af publikum til i rå basale riff.

Sanger Dick Valentine ligner mest af alt en lettere distræt videnskabsmand med sine skelende øjne og halvlange slikkede hår. Men synge, det kan han, og faktisk er hans vokalpræstation over al forventning. Han giver den hele armen og når endda også at underholde med en masse klappen, lidt tips til morgengymnastik og nogle af de mest pinlige dance-moves, jeg nogensinde har set.

Electric Six leverer med andre ord et godt show, og musikken er også okay, selv om en del af sangene er lidt ensartede. Højdepunkterne er den kommende og ret punkede single Gaybar og så selvfølgelig Danger! High Voltage, der får en ganske hårdt rockende identitet på scenen. Som ekstra nummer leverer Detroit sekstetten et uventet cover af Queens Radio Ga Ga. Det høster stor indlevelse blandt publikum og beviser ligeledes, at Dick Valentine let kan få plads bag mikrofonen i et gendannet Queen, hvis alt går galt med hans eget bands karriere.

Alt i alt en aften med masser af partyrock, der ikke rigtigt passer ind i nogen bestemt genre på det musikalske landkort anno 2003. Men lad nu denne originalitet og anderledeshed komme Electric Six og Zongamin til gode og check dem ud, når du får chancen, for de er et par gode nye alternativer på rock-scenen.

Både Electric Six og Zongamin spiller forhåbentlig snart i Danmark.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA