x
Gåte: Jygri

Gåte
Jygri

Gåte: Jygri

GAFFA

Album / Warner
Udgivelse D. 18.03.2003
Anmeldt af
Erik Barkman Petersen

Norske folkesange er nogle robuste størrelser. Den konklusion kommer man ikke udenom, når man har lyttet sig gennem norske Gåtes debut-album. Det er ikke så lidt, de stakkels nationalklenodier må finde sig i at blive udsat for her: Kent-guitarer, dyster ambient, gotisk metal - sågar drill’n’bass a la Squarepusher. Men de klarer sig helskindet igennem hver gang.
Det siger noget om deres melodiske styrke, men det siger også noget om forsanger Gunnhild E. Sundlis udtryksfulde og indfølte sang: Hun har en stor, kraftig vokal, og hun bruger den til at bære sangene igennem alle de fortrædeligheder, resten af bandet udsætter dem for. Det er nødvendigt, for Gåte er lidt for ofte ved at modernisere materialet ihjel på Jygri. Indslag som jazz-metal-intermezzoet i Til Deg, gyserfilmstrygerne i Kara Tu Omna og den outrerede electronica i Inga Litimor arbejder mere imod end med materialet, og resultatet virker ofte fortænkt.
Overordnet set slipper Gåte heldigt fra deres debut, ingen tvivl om det. Men det ville klæde dem at skære nogle af de vilde idéer fra og give melodierne lidt mere plads for fremtiden.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA