x

Évenk
Chants Rituels Des Nomades De La Taïga

Évenk: Chants Rituels Des Nomades De La Taïga

GAFFA

Album / Buda
Udgivelse D. 15.04.2003
Anmeldt af
Torben Holleufer

Så er der bal i svedehytten på de sibiriske stepper i et af verdens mest øde områder. Skulle man måske tro. Rent faktisk er der tale om unikke etnografiske optagelser fra det seriøse franske Buda-pladeselskab, der her blandt andet er med til et shamanistisk ritual med et forløb, som undertegnede - der ellers er vant til lidt af hvert - aldrig har hørt lignende før.
Pladen består af en række indledende sange af forskellige medlemmer af familien, som uakkompagneret synger sange på det specielle sprog, som praktiseres hos et mindretal i Sibirien. Kønt er det ikke, men helt klart specielt, og man griber sig i ren forbløffelse, som albummet skrider frem. En forbløffelse der går direkte over i næsegrus respekt for de folk, der udgav denne plade, som ikke kan have skyggen af kommerciel succes i vente.
Men det er især den shamanistiske påkaldelse af ånderne, der virkelig trækker tænder ud, hvor det rytmiske fundament består i tromme og shamanens hoppen op og ned, hvorved metalstykker på hans krop klirrer og rasler.
En plade, der er til alt fra et 1-tal til et femtal.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA