x
Superjeg: Spot 09, Akustisk Officer, Århus

Superjeg, Spot 09, Akustisk Officer, Århus

Superjeg: Spot 09, Akustisk Officer, Århus

Anmeldt af Ole Rosenstand Svidt | GAFFA

Stor sangskrivning

Superjegs akustiske koncert var musikalsk minimalistisk, men understregede Peter Sommers sangskrivertalent

Billede: Martin Dam Kristensen

Superjeg var placeret på Spot 09's akustiske scene, og det kunne undre. Duoens nye album "Øst/Vest" er nemlig et dobbelt mini-album fordelt på hhv. en elektronisk og en upoleret rock-cd, og den viser, at gruppens dansksprogede sangskrivning passer fortrinligt ind i begge musikalske universer.

Dansksprogede sange er halvsjældne i garagerock og endnu mere uhørte i elektronisk indpakning, hvorimod det danske sprog i den traditionelle akustiske singer-songwriter-opsætning er mere velkendt. Tænk bare på Allan Olsen, Niels Skousen, Nikolaj Nørlund m.fl. At gøre Superjeg akustiske tog dermed lidt af det usædvanlige fra dem. Oven i købet stillede duoen op med kun én mand, sanger, guitarist og sangskriver Peter Sommer. Den anden halvdel, guitaristen og programmøren Carsten Valentin Lassen, var af uvisse årsager - vist problemer med noget udstyr - ikke med på scenen, selv om han var til stede på pladsen.

Peter Sommer var altså alene med sine sange. Det klarede han heldigvis uden problemer, for han er en fremragende sangskriver. Stilen er enkle og melodiske sange med dybt originale, poetiske, humoristiske og stor-sprogspillende tekster med masser af bevingede ord. Et par citater: (Fra "2312" om "en bonderøv i København"): "Vi stemmer i så godt vi kan / Falder igennem på accenten / Som når man siger til en etbenet mand "Hey, her ta’r vi 2 skridt ad gangen!" Og videre med "Hvis vi gør alting halvt / Når vi dobbelt så langt" ("Bror") og sangen om "Lars Tyndskids mark eller længere ude / Jyllands største sovepude / Vi sov så godt / Og vi sovs og kartofler" ("Lars Tyndskids Mark") - og jeg kunne blive ved. Peter Sommer er simpelthen en sangskriver såvel i ånden fra som på niveau med bl.a. Steppeulvenes Eik Skaløe, Niels Skousen, Søren Kragh-Jacobsen, C.V. Jørgensen og Steffen Brandt. Skulle nogen mene, at man ikke kan bruge dansk i rock, bør de lytte til Superjeg. At Peter Sommer så - ligesom mange af de nævnte - teknisk set hverken er en stor sanger eller guitarist, gør ikke meget. Charmen er absolut på hans side.

Sommer havde heller ingen problemer med at få begejstringen frem hos det talstærke publikum, og jubelen blev om muligt større, da den ligeledes dybt talentfulde singer-songwriter Lise Westzynthius dukkede op som sødmefuld duetpartner på "Ultralight" og "Hen Til Byen". Da hun gik af scenen, faldt intensiteten lidt, og hun burde have været gemt til allersidst.

Alt i alt var der dog tale om en udmærket koncert i sangskrivningens snarere end musikerskabets og lydeksperimenternes tegn. Men en koncert med fuldt band ville dog have været at foretrække.

Sætliste:
2312
Stirrer På Atomer
Bror
Eftertanker
Lars Tyndskids Mark
Ultralight
Hen Til Byen
Våd Drøm

Ekstranummer:
Når Alt Kommer Til AltNyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA